WindEurope

Tijekom prošle godine u Europi su instalirani rekordni kapaciteti vjetroelektrana na moru

WindEurope je izvijestio da je lani u "off-shore" vjetroelektranama instalirano 3,6 gigavata (GW) snage
Vjetroelektrane kod njemačkog otoka Amrum
 Morris Mac Matzen / REUTERS

Tijekom 2019. godine u Europi su instalirani rekordni kapaciteti vjetroelektrana na moru, pokazuju podaci udruženja WindEurope.

WindEurope je izvijestio da je lani u "off-shore" vjetroelektranama instalirano 3,6 gigavata (GW) snage, a 10 novih vjetroelektrana priključeno je na mrežu u pet zemalja.

Gotovo polovica toga kapaciteta, odnosno 1,7 GW instalirana je u Velikoj Britaniji, a slijede Njemačka s 1,1 GW, zatim Danska (374 megavata -MW) i Belgija (370 MW). Ukupni off-shore kapacitet u Europi sada iznose 22 GW, od čega u Velikoj Britaniji i Njemačkoj tri četvrtine, a Danskoj, Belgiji i Nizozemskoj gotovo cijela preostala četvrtina.

Vjetroelektrane na moru postaju sve jače - prosječna snaga im je veća od 600 MW, u odnosu na 300 MW 2010. godine. Francuska, Velika Britanija, Norveška i Portugal razvijaju nove "plutajuće projekte", no WindEurope upozorava da trenutni kapaciteti novih postrojenja i investicije nisu dostatni za ispunjenje ciljeva Europske komisije u dekarbonizaciji energetskog sustava.

Komisija je, naime, priopćila da do 2050. godine treba instalirati između 20 i 450 GW snage iz offshore vjetroelektrana, što znači da bi Europa trebala godišnje instalirati 7 GW novih kapaciteta do 2030., a potom do 2050. to povećati na 18 GW.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2023 08:11