Posljedica pandemije

Tijekom ove godine udvostručen otkup zlata

Valute devalviraju, vrijednost novca pada, a vrijednost zlata konstantno raste...
Loris Dessardo
 Tea Cimas/Cropix

Otkup zlata u Hrvatskoj ove godine udvostručio se u odnosu na lani, tvrde u tvrtki Auro Domus, koja u cijeloj državi ima lanac poslovnica, a tijekom protekla dva mjeseca otvorili su čak 40 novih.

- Vidimo dva moguća razloga za takvo povećanje. Jedan je veća cijena zlata, koja je ovog ljeta dosegnula povijesni rekord, što znači i veće otkupne cijene. Drugi je gospodarski krah, koji je posljedica pandemije. To se posebice osjeti u primorskim županijama, gdje su ljudi navikli na dodatne prihode od turizma, koji su ove godine uvelike izostali - kazao je osnivač i vlasnik Auro Domusa Loris Dessardo.

U tvrtki kažu da su, zbog većih količina i veće cijene zlata, porasle i prosječne isplate klijentima, koje su se također praktički udvostručile. Prosječna isplata po otkupu u posljednja tri mjeseca iznosila je tako oko 2.500 kuna. U Auro Domusu kažu da je 2020. bila uspješna i za prodaju investicijskog zlata.

- Razlozi su jednaki, zabrinutost za budućnost i stanje ekonomije. Valute devalviraju, vrijednost novca pada, a vrijednost zlata konstantno raste. U posljednjih pedeset godina, prosječni porast je 8 posto godišnje. Ove godine taj porast bio je i do 35 posto. Zato u proteklih pola godine imamo česte multimilijunske kupnje investicijskog zlata, pojedinačne kupnje deset, 20 ili 30 kilograma - kaže Dessardo. q L. Benčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 07:39