Diže cijene

Teslina vozila poskupljuju za 3000 dolara, Musk odustao od zatvaranja dućana

Potencijalni kupci imaju tjedan dana vremena da naruče Model S i Model X po starim cijenama
Tesla Model S, ilustracija
 Kim Hong-Ji / Reuters

Tesla, proizvođač električnih automobila, planira povećati cijene svojih vozila za tri posto, nakon što je tvrtka ekscentričnog milijardera Elona Muska povukla odluku o zatvaranju Teslinih autosalona.

Prije nekoliko dana šef Musk je najavio plan zatvaranja većine Teslinih fizičkih prodajnih lokacija diljem svijeta. Ostavili bi nekoliko autosalona na frekventnim lokacijama u SAD-u, a prodaju vozila nastavili online. Musk taj je nagli potez objasnio kao rezanje troškova kojima bi se napokon pokrenula proizvodnja Modela 3 od 35 tisuća dolara. Od 2016. godine iz Tesle najavljuju tu jeftiniju varijantu električnog automobila, ali taj još nije ugledao svijetlo dana.

U današnjem obratu, pak, od tog se plana odustalo i sada iz tvrtke poručuju da će ipak zadržati više prodavaonica nego što su prethodno planirali. Od ukupno 378 prodavaonica diljem svijeta, zatvorit će možda tek 70 koje trenutno prolaze evaluaciju. Prisiljeni su stoga podići cijenu luksuznijih Modela S i Modela X kako bi financirali Model 3 kojem, kako su najavili, cijena neće rasti.

- Budući da će većina prodavaonica ostati otvorena, Tesla će morati podići cijene vozila za tri posto u prosjeku – stoji u priopćenju tvrtku.

Prema izračunu britanskog Autocara, Model S trenutne cijene 90 tisuća dolara, poskupjet će za 2800 dolara, a Model X trenutne cijene 110 tisuća dolara, poskupjet će za 3100 dolara.

Poskupljenje na snagu stupa nakon 18. ožujka, poručuju iz tvrtke pa potencijalni kupci imaju tjedan dana vremena da naruče Model S i Model X po starim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 01:58