SUPERCHARGER PROJEKT

Tesla u Hrvatskoj kreće u izgradnju punionica za električna vozila. Besplatno

Kompanija Elona Muska poziva hotele, trgovačke centre, gradove, turističke meke i druga slična mjesta da se jave i ustupe im lokaciju
Tesla CEO Elon Musk
 Britta Pedersen/AFP

Nakon što je prije pet mjeseci počela prodavati Tesla vozila u Hrvatskoj i u ožujku zabilježila prodaju od 31 vozila na ovom tržištu, kompanija Elona Muska najavila je da kreće u intenzivnu izgradnju punionica za svoja vozila. Nove punionice Tesla nudi besplatno u zamjenu za zemljište na kojima se mogu postaviti. To znači da će pokriti sve troškove izgradnje i održavanja te ih nuditi kao svoju uslugu. Prijave traju do kraja svibnja.

U Hrvatskoj trenutačno postoje 44 brza punjača za električna vozila na kojima se može puniti i Tesla. I nalaze se na osam lokacija u Hrvatskoj.

Tesla je širenje poslovanja najavila na svojim internetskim stranicama. Tamo navodi da nudi elektrificiranje poslovanja, odnosno da si građani i biznisi mogu postaviti Supercharger na svojoj lokaciji.

"Vozila Tesla opremljena su ugrađenim sustavom za navigaciju koji vozače usmjerava do Superchargera u blizini i tako vam neprekidno dovodi nove kupce i osigurava vraćanje vjernih kupaca. Superchargere održava kompanija Tesla, pa za vas nema dodatnih poslova održavanja ni brige", navodi američki proizvođač električnih vozila.

U Tesli dodaju da oni sami upravljaju s izgradnjom, nadzorom i održavanjem Superchargera na lokaciji klijenata. Navode da sve radove obavljaju instalateri same Tesle. Inače, Tesla u Europi ima oko 600 Supercharger punionica.

"Idealne lokacije za postavljanje su one s osam ili više pojedinačnih parkirnih mjesta i koje pružaju dodatne sadržaje kupcima, primjerice restorane, trgovine namirnicama i drugom robom, toalete i Wi-Fi mrežu. Lokacije se trenutačno odabiru temeljem potreba za širenjem tržišta te prema popularnosti pojedinih ruta i odredišta", ističe Tesla.

To znači da će prednost u izboru imati trgovački centri, velike trgovine, središta gradova, veće turističke destinacije, hoteli i slična mjesta. U Hrvatskoj više-manje identičan modelu širenja vlastite mreže punionica za električna vozila imaju i kompanije poput HEP-a i Hrvatskog telekoma.

Kompanija Tesla Motors otvorila je svoju prvu trgovinu unas sredinom listopada u zagrebačkom trgovačkom centru Avenue Mallu. U ponudu je uvrstila Model 3, X i S, koji stoje od početne cijene za Model 3 od 327.490 kuna do najluksuznijeg modela S čija cijena doseže 1.057.490 kuna.

Dva mjeseca prije tvrtka je objavila oglase za posao za Sales & Delivery Managera i Tesla Advisora.

Musk je prije godinu i pol dana najavio na Twitteru da otvara urede u Slovačkoj, Hrvatskoj, Srbiji i većini drugih država istočne Europe tijekom prve polovice 2020. godine. Hrvatsku i Srbiju pri tome je posebno naglasio te dodao: "Napokon, možemo učiniti Nikolu Teslu ponosnim na to da imamo njegove automobile u njegovim državama podrijetla".

No, pandemija je njegove planove odgodila za šest mjeseci. Kako se i pretpostavilo, ulazak Tesle u Hrvatsku značajno je podigao prodaju njegovih električnih automobila na hrvatskom tržištu. Kupci su ga prije nerado birali upravo stoga što nisu imali lokalnu podršku što je s električnim automobilima posebno osjetljivo zbog servisa i punionica. Najbliži prodajni ured Tesle dosad je bio u Ljubljani. Nakon što je sredio prodaju i servis, Tesla je očito naumio riješiti i pitanje punionica za vozila svoje marke u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:24