šire se ubrzano

Tesla otvara prvi prodajni salon u Hrvatskoj: ‘Bit će prilično velik i imat će punu infrastrukturu‘

Nakon pop-up storea u Avenue Mallu američki proizvođač električnih automobile u Zagrepčanci otvara punokrvni prodajni salon
 Damir Krajac/Cropix

Elon Musk u Zagrebu otvara prvi prodajni salon. Nakon što je u studenom prošle godine Tesla Motors otvorio prvi pop-up store, odnosno izložbeni salon, u zagrebačkom trgovačkom centru Avenue Mallu, sad će u Zagrepčanci otvoriti prvi prodajni salon.

Američka kompanija o tome zasad nije objavila nikakve informacije. Međutim, u salonskom prostoru u sklopu nekad najvišeg nebodera u Zagrebu užurbano se radi, a na lokaciji se nalaze i dvije nove Tesline punionice i njegov poster.

Saša Cvetojević, vlasnik prvog Tesla vozila u Hrvatskoj i najbolje upućeni u poslovanje američkog proizvođača električnih vozila potvrdio nam je tu informaciju.

- Točno je da Tesla Motors planira otvoriti uskoro prvu trgovinu u Hrvatskoj, i to u Zagrepčanci u Zagrebu. Poster je već na zidu, ispred su postavljena 2 punjača, radovi na unutrašnjem uređenju su u punom jeku i po svemu sudeći prva trgovina Tesle u Hrvatskoj mogla bi biti otvorena krajem rujna, odnosno početkom listopada - kaže Cvetojević.

Dodaje da Tesla Motors trenutačno ima pop-up store u Avenue Mallu u Zagrebu. Pojašnjava da ono što će otvoriti u Zagrepčanci bit će punokrvni prodajni salon kakav kompanija ima i u drugim državama.

- Bit će i prilično velik, a i to je od prije poznati prostor za izlaganje vozila jer se koristio kao auto-salon za druge marke - kaže Cvetojević.

Navodi da kompanija ne objavljuje podatke o svojoj prodaji na lokalnom tržištu. Iznimka je, doduše, bio lipanj za koji je Tesla objavila da je u Hrvatskoj prodala 111 svojih vozila.

- Poznato je da je prodaja u vrijeme poticaja bila jako dobra. Još uvijek se vide da dolaze šleperi s Teslama u Hrvatsku i tako će biti još neko vrijeme. Električna vozila se izvan sezone poticaja slabije prodaju pa je tako i s Teslom - kaže Cvetojević.

Prije studenog, kad je Tesla Motors otvorio pop-up store u Zagrebu, najbliži prodajni ured kompanija je imala u Ljubljani. Do sada su se u Zagrebu mogla kupiti tri modela: Model 3, X i S, a navodno je u planu proširenje ponude. Od oglašenih radnih mjesta, Tesla Motors lani je tražio Sales & Delivery Managera i Tesla Advisora. Novih oglasa za radna mjesta zasad nema.

Cvetojević ističe da Tesla Motors planira u Hrvatskoj izgraditi kompletnu infrastrukturu koju ima u drugim državama. Navodi da je samo pitanje dana kad će se u Zagrebu otvoriti servis za Tesla vozila i body shop za popravak karoserije.

- Kad tome dodamo punjače i prodajni salon onda možemo reći da će Tesla Motors u sljedećih nekoliko tjedana imati punu infrastrukturu u Hrvatskoj kakvu ima i u drugim državama - kaže Cvetojević.

Što se pak punjača tiče, Tesla ima dvije vrste: brze superchargere i klasične AC punjače, takozvane destinacijske punjače. U travnju je kompanija pozvala hrvatske hotele, trgovačke centre i druge subjekte koji bilježe veliku fluktuaciju ljudi da joj se jave. Nudi im besplatnu izgradnju destinacijskih punjača.

Cvetojević kaže da postoje glasine da Tesla želi proširiti svoju mrežu klasičnih AC punjača u Hrvatskoj.

- Takvih destinacijskih punjača ima dosta u hotelima i marinama na obali, negdje stotinjak, ali relativno malo u kopnenom dijelu zemlje. Tu postoji prostor da ih se postavi više u trgovačkim centrima, hotelima i sličnim destinacijama - kaže Cvetojević.

Dodaje da je Tesla Motors krenuo u izgradnju punjača u Hrvatskoj prvenstveno zbog stranih vlasnika koji kao turisti dolaze u Hrvatsku, ali sada ih treba više i zbog vlasnika svojih vozila u Hrvatskoj. I dok broj destinacijskih punjača treba još proširiti, Cvetojević navodi da je mreža super punjača u Hrvatskoj dobro razvijena.

- Ima ih na osam lokacija i pokrivaju cijelu državu i sve glavne prometne pravce. Postoji mogućnost da će se eventualno dodavati njih još u Rijeku i Istru. No, zasad takvih najava nema konkretno - zaključuje Cvetojević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:10