LONDON NA UDARU

Teške posljedice Brexita: ‘Ostali smo bez tisuću milijardi funti, a najgore tek slijedi...‘

‘Mislimo da su te procjene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti‘
 Jean-pierre Dordain/ Onlyworld.n

Preko 400 financijskih tvrtki u Britaniji premjestilo je aktivnosti, radnike i ukupno tisuću milijardi funti (1.400 milijardi dolara) imovine u Europskoj uniji zbog Brexita, a najgore tek slijedi, pokazalo je istraživanje savjetodavne kuće New Financial.

"Mislimo da su te procjene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze brexita", zaključak je istraživanja, objavljenog u petak.

EU nije bio široke ruke prema Britaniji u pitanju izravnog pristupa tržištu financijskih usluga, koje od siječnja nisu uključene u trgovinski sporazum EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

"Pristup vjerojatno neće odražavati susretljivost, pa je možda bolje da se sektor pomiri sa štetom vezanom za brexit i usredotoči se na podešavanje okvira u Britaniji kako bi bolje odgovarao jedinstvenoj prirodi britanskog sektora financijskih usluga", sugeriraju autori studije.

Otprilike 7.400 radnih mjesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim financijskim centrima u EU, utvrdio je New Financial. Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji covida 19.

Iz Britanije je preselilo ukupno 440 tvrtki, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje New Financiala iz 2019., kada ih je otišlo 269. U savjetodavnoj kući procjenjuju da ih je stvarno otišlo više od 500.

Najprivlačniji je Dublin

Najviše ih je otišlo u Dublin, ukupno 135. Slijedi Pariz kamo su otišle 102 tvrtke, Luksemburg ih je privukao 95, Frankfurt 63, a Amsterdam 48.

"Preraspodjela njihovih aktivnosti širom EU-a vratila je sat nekih 20 godina unazad", zaključuju autori istraživanja.

Banke su premjestile ili premještaju preko 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravatelji i menadžeri imovine prenijeli su preko 100 milijardi, smanjujući poreznu osnovicu u Velikoj Britaniji.

"Očekujemo da će Frankfurt dugoročno biti 'pobjednik' kada se radi o imovini, a Pariz će u konačnici biti najveći dobitnik u pogledu radnih mjesta", procjenjuju u New Financialu.

Amsterdam je u siječnju Londonu preoteo poziciju najvećeg europskog središta za trgovanje dionicama i ta činjenica najvidljivije odražava utjecaj brexita na sektor financija.

U obrnutom bi smjeru 300 do 500 manjih financijskih tvrtki iz EU-a moglo otvoriti stalne urede u Britaniji, prognoziraju autori istraživanja, što je daleko manje no što predviđa većina savjetodavni tvrtki, najavljujući dolazak tisuću tvrtki.

Londonski City ostat će u doglednoj budućnosti dominantno financijsko središte u Europi, ali njegov će utjecaj s vremenom slabiti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini financijskim uslugama s EU-om, ističu u New Financialu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 17:37