NACIONALNA UDRUGA UGOSTITELJA

‘Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja‘

Iz Nacionalne udruge ugostitelja upozoravaju da su ugostiteljima uskraćena osnovna prava
Jelena Tabak
 Sasa Buric/Cropix

Iz Nacionalne udruge ugostitelja priopćili su da je 'teška artiljerija otvorena nad vapajem izmorenih ugostitelja'.

- Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidivosti i nedosljednosti odluka, poštivati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno, sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar. Očekivano, obzirom da godinu dana živimo u demokraciji s krnjom primjenom ustavnih prava začuđeni smo degutantnoj količini dvostrukih kriterija - stoji u priopćenju koje su potpisali Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja i Nikola Eterović, član Upravnog odbora Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre

Iz Nacionalne udruge ugostitelja nabrojili su da su ugostiteljima uskraćena osnovna prava: pravo na rad- bez ikakve argumentacije i statističkih podataka, pravo na protest - jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo, pravo na obeštećenje - jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja, nisu pokriveni svi troškovi, a nisu pokrivena ni sva razdoblja zabrane rada te sada i osnovno demokratsko pravo, a to je pravo na slobodu izražavanja jer je, kako ističu, molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane.

Stvarnost je, naglašavaju iz Nacionalne udruge ugostitelja, takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja.

- Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih godinu dana 5 mjeseci uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 mlrd kuna prometa, sada je u blokadi 9000 poduzeća što čini preko 42% svih subjekata - pojašnjava Jelena Tabak.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja su pozvali Vladu na, kako su se izrazili, obustavu daljnje paljbe, jer nema neprijatelja na vidiku.

- Iskreno vjerujemo da imamo zajednički cilj, a to je bolje sutra. Kako bismo do toga i došli, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitnu, plansku uskladu epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope. Sve zahvaćene struke su gotovo u potpunosti u malom domaćem vlasništvu te je spas sektora koji su na koljenima zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti ključno pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva s dnevnog reda maknule važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati. Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca - stoji u izjavi Jelene Tabak i Nikola Eterovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:24