Izašli iz okvira

Telekom A1 najavio da će 5G mrežu graditi i na ruralnim područjima u Hrvatskoj

‘Oprema za 5G stane na dlan, a kad tome dodamo korištenje frekvencije od 700 MHz, slijedi 5G revolucija‘
 Marko Todorov/Cropix

A1 Hrvatska, drugi najveći operater na domaćem tržištu, u Novskoj je jučer najavio da će svoju 5G mrežu graditi i u ruralnim dijelovima Hrvatske. Simbolično, to je pokazao postavljanjem 5G-a u poduzetničkom inkubatoru Pismo, specijaliziranom za gaming u Novskoj, gradu na samom zapadu Slavonije, uz autocestu od Zagreba prema Slavonskom Brodu i Osijeku, koji broji 7000 stanovnika, ali mu se s okolicom pripisuje 13.500 stanovnika.

Natječaj za mjesec dana

Prema Vladinu planu za širenje brzog interneta u idućem razdoblju 5G će morati dobiti samo gradovi veći od 10.000 stanovnika te autoceste koje od Zagreba idu prema Rijeci, Ljubljani i Budimpešti. Nitko više. U ruralnim sredinama 5G bi trebalo dobiti manje od 25 posto područja. Očekuje se da će se regulator Hakom voditi tim uvjetima i propisati ih u natječaju za 5G koncesije koji će biti objavljen za mjesec dana.

Tomislav Makar, tehnički direktor A1 Hrvatska, kaže da su njihovi ciljevi slični onima Vlade. No, ističe da su itekako zainteresirani dovesti 5G u ruralne krajeve Hrvatske i da im je upravo to plan.

- Mi vidimo komercijalni interes da uvedemo 5G u ruralne krajeve u Hrvatskoj, jer ne treba zaboraviti da dvije trećine građana Hrvatske živi u ruralnim sredinama i dobar dio njih neće moći dobiti optičku vezu jer je postavljanje optike za njih preskupo - kaže Makar.

Pojašnjava da trenutačno ti građani imaju internet u pravilu preko ADSL tehnologije po prosječnim brzinama koje se kreću oko 10 Mbps i nisu pretjerano stabilne. Navodi da će 5G tehnologija omogućiti da brzo i jednostavno dobiju zamjenu za takav pristup. Usto navodi i da će prelaskom na 5G u startu dobiti i nekoliko puta veće brzine, koje su k tome stabilnije.

- Mi smo spremni da odmah nakon natječaja za 5G koncesije ponudimo 5G u svim županijskim središtima u Hrvatskoj te zbog turističke sezone u svim najvećim gradovima na obali, a širit ćemo mrežu i dalje - kaže Makar.

Prvi korisnici

Dodaje da bi se moglo dogoditi da prvi korisnici 5G-a u Hrvatskoj na mobitelu surfaju brzinom od 500 Mbps pa do 1 Gbps. Trenutačno je razlog tome mali broj 5G korisnika. Srednjoročno, pak, Makar očekuje da će brzine surfanja biti nekoliko puta veće nego na 4G-u. - Tehnologija je značajno napredovala. Oprema za 5G danas stane na dlan, a kad tome dodamo korištenje frekvencije od 700 MHz, koja omogućava dobar prijem u zatvorenim prostorima, slijedi na 5G revolucija - zaključuje Makar.

Gaming industrija lani premašila milijardu kuna

U prosjeku gaming tvrtke u Hrvatskoj lani su rasle 50 posto te je ta industrija u 2020. premašila milijardu kuna prihoda, izjavio je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke agencije. Čelan je jedan od idejnih tvoraca poduzetničkog inkubatora Pismo, specijaliziranog upravo za gaming.

- Pismo danas okuplja 49 gaming startupa, a krenuli smo i u projekt najveće e-gaming arene u ovom dijelu Europe, koji je težak 50 milijuna eura te je uvršten u NPOO - kaže Čelan. Navodi da je za razvoj računalnih igara odlučujući internet.

- Upravo su tehnička podrška i pristup najmodernijoj optičkoj i 5G mreži, koje nam je omogućio naš tehnološki partner A1 Hrvatska, jedni od preduvjeta kako bismo razvijali digitalne proizvode za budućnost - zaključuje Čelan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:21