IT akvizicija

Telefónica za 350 milijuna eura preuzela BE-ternu koja posluje i u Hrvatskoj

Jedan od najvećih konkurenata Deutsche telekoma, Telekoma Austrije i United Groupa došao u Zagreb

José Cerdán, izvršni direktor tvrtke Telefónica Tech

 Telefonica Tech/jl

Španjolska Telefónica od danas posluje i u Hrvatskoj, uz Deutsche telekom, Telekom Austriju i United Group.

Telefónica Tech, IT ogranak jednog od pet najvećih telekom operatera u Europi, španjolske Telefónice, objavio je da je za 350 milijuna eura preuzeo grupu BE-terna, koja posluje i u Hrvatskoj. BE-terna je jedan od najvećih europskih pružatelja softverskih usluga na Microsoft Cloudu.

Bivša Adacta, koja je osnovana 1989. godine u Ljubljani, a unazad dva desetljeća proširila se i u Hrvatsku te prije koju godinu preimenovala u BE-ternu, broji više od tisuću zaposlenika u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj, Sloveniji, Srbiji, Nizozemskoj, Danskoj, Švedskoj i Norveškoj.

Pandemija pogurala cloud

Lani je grupa BE-terna imala prihod od 121 milijun eura, a glavni izvor prihoda bio joj je od prebacivanja poslovanja svojih klijenata u cloud.

Krešimir Mlinarić, direktor BE-terna Hrvatska kaže da će nastaviti poslovati samostalno unutar grupe.

- Na taj način osiguravamo kvalitetu naših usluga iznimno bitnu za uspješnu realizaciju projekata, a sa zadovoljstvom ističem da naš lokalni tim ostaje u potpunosti posvećen našim postojećim klijentima kako bi im i dalje osigurao visoku razinu profesionalnosti i stručnosti te nastavak svih tekućih aktivnosti i poslova - kaže Mlinarić.

image

Krešimir Mlinarić, izvršni direktor tvrtke BE-terna Hrvatska

Be-terna/jl

Dodaje da je Telefonica Tech idealan partner BE-terne te će zahvaljujući tome proširiti portfelj usluga.

- Posebno ćemo se proširiti u ponudi rješenja u cyber sigurnosti, clouda i IoT-a te ovom akvizicijom učvršćujemo svoju poziciju na tržištu, ali se ujedno i profiliramo u globalnog predvodnika digitalne transformacije i lidera u implementaciji inovativnih tehnoloških rješenja - kaže Mlinarić.

José Cerdán, izvršni direktor Telefónica Tech kaže da će s BE-ternom ojačati cloud ponudu u Njemačkoj i otvoriti si prilike za ulazak na druga srednjoeuropska tržišta te u nordijske zemlje.

- Budući da pandemija prisiljava na brži prelazak na cloud i veću potrebu za digitalnom transformacijom, Microsoft stoji kao jedan od preferiranih partnera za ove projekte, a BE-terna je vodeći europski igrač u ovom području - kaže Cerdán.

Multipla čak 13,7

Telefónica Tech ovu je akviziciju izvela kupnjom 100 posto udjela u BE-terna grupi od Deutsche Private Equityja i dosadašnjih manjinskih dioničara.

U Telefónici navode da je BE-terna jedan od pet najboljih Cloud Microsoft Dynamics partnera u Europi. Radi s Inforom, UI Pathom i Qlikom te su grupu procijenili na 13,7 puta veću vrijednost od njezine bruto operativne dobiti (EV/OIBDA), uzimajući u obzir sinergije i rezultate koji se očekuju za 2022.

- BE-terna je 2021. dosegla 121 milijun eura proforma prihoda i raste +30 posto u odnosu na prethodnu godinu i organski i anorganski s uspješnim iskustvom od 15 integracija - pojašnjavaju u Telefónica Techu, čiji su se prihodi približili 1 milijardu eura na kraju 2021.

Telefónica Tech lani je rasla 33,6 posto na godišnjoj razini, a planira nastaviti istim tempom, kako organskim rastom tako i kroz akvizicije. Zatvaranje transakcije očekuje se u narednim tjednima. Španjolcima još nedostaje jedino zeleno svjetlo njemačkog tijela za tržišno natjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 07:35