Upitan opstanak

Tekstilci upozoravaju: 'Skladišta su nam puna, novih narudžbi nema, a najgore tek dolazi'

Između ostalog, predstavnici tekstilne i odjevne industije dotaknuli su se i budućnosti branše nakon prekida vladinih mjera
 / CROPIX

Najgore tek dolazi na jesen, poručeno je sa sjednice Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK. Stoga članice Udruženja traže, produženje državnih mjera pomoći za plaće radnicima, nastavak naplate PDV po naplati računa i snažnije uključivanje domaćih proizvođača u javne nabave.

- Vlada je prihvatila neke sugestije tekstilnog sektora, ali naš interes nije bio samo partikularni, već na razini cjelokupnog realnog sektora jer smo de facto svi u problemu, ili ćemo tek biti. Nismo uspjeli provesti snažnije poticanje domaće proizvodnje naše branše pa stoga tražimo da nas se u novom paketu mjera tretira na sličan način kao i poljoprivredno-prehrambeni sektor gdje je donesena odluka da se 60 posto javnih nabava iz sektora nabavlja iz domaće proizvodnje. Želimo i da se uvozni tekstil u javnim nabavama supstituira s domaćim tamo gdje je to moguće - istaknuo je Davor Sabolić, direktor Čateksa i predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK.

Naglasio je da situacija tržištu nije normalna i da je pandemija imala negativan utjecaj na tekstilnu industriju, dijelom i zato jer su je tvrtke iz tog sektora dočekale nespremne pa je kriza samo potencirala probleme s kojima su se već borili.

Između ostalog, predstavnici tekstilne i odjevne industije dotaknuli su se i budućnosti branše nakon prekida vladinih mjera. Ističu kako će one nastupiti u vrijeme kada je tržište inače usporeno, te da svemu zasigurno neće pomoći ni nadolazeći izvori zbog kojih institucije neće moći funkcionirati kako treba. Zato iz Udruženja poručuju da je ova godina za njih gotova i da se moraju okrenuti idućoj. Zaključeno je kako trebaju napraviti analiza sektora, da se vidi tko i koliko može proizvoditi, a onda nastupati prema državi kako bi jačali sudjelovanje domaće proizvodnje u sustavu javne nabave.

Jedan od većih problema branše je naplata potraživanja, a to je na primjeru svoje tvrtke oslikao Robert Črnjević, direktor Meditexa, tvrtke koja se bavi proizvodnjom jednokratne zaštitne opreme, prvenstveno za bolnice.

HGK
Sjednica Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK

- Nama su glavna konkurencija Kinezi od kojih smo u nekim proizvodima skuplji i do tri puta. Oni koji drže do kvalitete su spremni platiti našu robu. U ovoj krizi nam je promet rastao do 50 posto pa nismo ni pomišljali koristiti mjere Vlade. Problem je što nam bolnice plaćaju u prosjeku tek za devet mjeseci, a mi smo samo u travnju platili milijune PDV-a. Pribojavamo se što nas čeka na jesen i hoćemo li se uspjeti naplatiti. Kroz HGK već godinama radimo na tome da se javna nabava više okrene domaćim proizvođačima, koliko to zakoni EU-a dopuštaju - naglasio je Črnjević.

Iz Udruženja traže samo da se poštuju zakonski rokovi plaćanja, a na to je pozvao i direktor Jadran tvornice čarapa Vinko Barišić.

- Svi moraju plaćati svoje račune, a država u tome šteka i još nam naplaćuje PDV, kamate i blokira nas. Mi se moramo okrenuti hrvatskoj proizvodnji, osvijestiti to u institucijama i prestati se skrivati iza propisa EU-a. Moja tvrtka ima svjetski konkurentan proizvod, jeftiniji od stranog, ali i dalje ne prolazimo na javnim nabavama jer naše medicinske ustanove očito preferiraju uvoz. To moramo mijenjati, svim silama - izjavio je Barišić

Član Uprave Kotke Krunoslav Cerovečki je kazao kako su oni pretežno izvoznici i ne mogu to supstituirati na domaćem tržištu.

- Zato trebamo i dalje gurati mjere pomoći države u nekakvom obliku. Prema prognozama ekonomista najgore nas tek čeka na jesen, zato bi trebali zakonski osigurati rad na skraćeno radno vrijeme i maksimalno pomoći zadržavanje radnika - smatra Cerovečki.

Predsjednik Uprave Galeba Josip Aračić je kazao kako planiraju da će ove godine doći na 35 posto realizacije od prošle godine, te da svi zajedno moraju biti realni sa zahtjevima. Ističe kako se trebaju fokusirati na PDV, oslobađanje doprinosa te ponovo otvoriti razgovore o bolovanju na teret države.

S druge pak strane, direktor tvrtke Trgo-leptir Milan Milesunić je izjavio kako su im skladišta puna, a novih narudžbi nema jer je turizam stao.

- Čekamo rasplet situacije. Mislim da sezonu možemo očekivati tek 2022. jer je ova propala, a za iduću će klijenti imati zalihe. Bojim se da nas na jesen čeka katastrofa - poručio je.

Tihomir Babić iz tvrtke Pounje je naglasio da će imati veliki udar na likvidnost, dok je Jasminka Korotaj Zorić, direktorica Odjeće iz Zagreba naglasila kako se moramo vratiti industrijskoj proizvodnji jer se sada pokazalo da je onda od strateške važnosti za zemlju.

- Moramo uključiti razvojnu strategiju u naša promišljanja. Također, vezano uz Zakon o javnoj nabavi, želimo da se on provodi na način da se provjerava odnos ponuditelj – proizvođač ili ponuditelj– trgovac - poručio je Slobodan Mihalj iz Hemco-a.

Iz Udruženja su pozdravili izmjenu Zakona o plaćanju novčane naknade za obveznike kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom prema kojoj je sektor tekstila konačno izuzet od te obveze, što će im olakšati daljnje poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2023 07:19