analiza

Tehnološko inovativni potencijal ima 1,87 posto tvrtki

Analitičari HNB-a analizirali su 7147 poduzeća koja potencijalno koriste tehnologiju I4.0
Zoran Milanović u Infobipu
 Goran Sebelic/Cropix

Posjetivši ovih dana Infobip u Vodnjanu, predsjednik Zoran Milanović je kazao kako se u taj grad dolazilo radi turizma, a sada radi jedne tvrtke koja u Hrvatskoj i nije toliko poznata, „a nevjerojatna je“, radi po cijelom svijetu, nije nastala uz pomoć države, već organskim rastom. Pozicioniranja Infobipa i ostalih brzorastućih tvrtki iz tog sektora na svjetskoj IT sceni pobudilo je nadu da bi taj sektor koji "raste četiri puta brže od hrvatskog BDP-a i zapošljava oko 33.000 ljudi" mogao zauzimati veći značaj u strukturi hrvatske ekonomije. Koliko je realno očekivati, s obzirom da je riječ o "nekoliko tvrtki" i sektoru čiji ukupni prihodi ipak ne rastu ne rastu znatno brže od onih ukupnog realnog sektora, ostaje vidjeti, ali dobra prilika svakako je prisutna.

Istraživači HNB-a pozabavili su se procjenom mogućnosti i spremnosti hrvatskih poduzeća za jačanje tehnološko-inovativnog potencijala. Analizirali su 7147 poduzeća iz različitih djelatnosti, uspoređujući ona koja potencijalno koriste tehnologiju I4.0 - četvrte industrijske revolucija koja se zasniva na umjetnoj inteligenciji, primjeni strojnog učenja i dubokog učenja - s pokazateljima 58 'tradicionalnih' poduzeća.

„Rizičnost I4.0 poduzeća značajno je niža od rizičnosti tradicionalnih poduzeća“, stoji u istraživanju Procjena spremnosti hrvatskih poduzeća na uvođenje tehnologija I4.0 autora Rajke Hrbić i Tomislava Grebenara, koji navode kako je riječ o tehnologiji koja pruža jednu je od najvećih mogućnosti za razvoj gospodarstva danas i pozitivno utječe na rast BDP-a putem povećanih investicija i produktivnosti.

Od analiziranih poduzeća identificirano je njih 141 ili 1,87 posto s potencijalom za I4.0, a čine oko 26 posto poslovnih prihoda, što znači da su to dominantno veliki subjekti. Njihovi potencijali u odnosu na tradicionalne tvrtke su strukturne prirode, poput udjela nematerijalne imovine ili postrojenja i strojeva u dugotrajnoj imovini, ulaganja u istraživanja i razvoj, proporcije kratkotrajne imovine u ukupnoj imovini. Pritom, važnu ulogu igra djelatnost, što znači da se najviše poduzeća s potencijalom I4.0 nalazi u skupini vezanoj uz računalne djelatnosti, obradu podataka i sl. zbog lakše dostupnosti te tehnologije u IT segmentu, odnosno činjenice da su već prisutni u četvrtoj industrijskoj revoluciji. Značajno bolje performanse najizraženije su u pokazateljima investiranja, troškovne efikasnosti, tehničke opremljenosti i tržišne konkurentnosti. Iako poduzeća s potencijalom za I4.0 imaju veći omjer kapitala i rada, trošak njihova zaposlenika gotovo je dva puta veći nego u tradicionalnoj industriji. Ta su poduzeća konkurentnija na inozemnom tržištu, "zbog čega je njihov udio izvoznih prihoda u poslovnim prihodima značajno viši od tradicionalnih".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:30