Apple Silicon

Tehnološki div raskinuo suradnju s Intelom, a za to ima 3,5 milijardi razloga

Suradnja s Intelom Apple je godišnje stajala gotovo 3,5 milijarde dolara, a sada će sami proizvoditi svoje čipove
Tim Cook, izvršni direktor Applea
 AFP

Prikladnom pjesmom Daydreamer norveške kantautorice Aurore otvoren je u ponedjeljak navečer (prema europskom vremenu) ovogodišnji Appleov Worldwide Developers Conference (WWDC 2020).


Na konferenciji koja se održava svake godine, svjetski tehnološki gigant Apple predstavio je, kao što to čini već 33 godine uzastopce, sve novitete za korisnike njihovih proizvoda, primarno pametnih telefona iPhone i Mac računala.

Među ostalim, našla se tu „povijesna“ objava da Mac računala i laptopi prelaze na njihove vlastite procesore „Apple Silicon“, čime prekidaju 15 godina dugu suradnju s američkim proizvođačem čipova Intelom.

Drugi povijesni moment koji se zbio jest da je ovogodišnji Appleov skup, prvi puta, zbog pandemije koronavirusa, održan online, bez publike i potpuno besplatno. Ranijih godina Apple je ulaznicu po osobi za WWDC naplaćivao visokih 1600 dolara.

Aktualne teme u SAD-u


Ovogodišnji WWDC daleko je od lanjskog šušura kada su predstavili "ribež" stolno računalo, pripadajući mu stalak od 1000 dolara i rekli "zbogom iTunesu" uz tisuće uzdaha iz publike. Dijelom i zato što su, ne imajući drugog izbora, morali sve obaviti preko streaming platformi. Tako su u ponedjeljak navečer pustili filmski unaprijed upakiran, gotovo dva sada dug, video snimljen u Apple Park kampusu u Silicijskoj dolini.

Njega otvara izvršni direktor Applea Tim Cook uvodnim govorom o aktualnoj situaciji u svijetu (rasnim nemirima u SAD-u), nadahnuto se obvezujući da će donacijom od 100 milijuna dolara pomoć u širenju rasne ravnopravnosti i borbi protiv pandemije COVID-a 19.

Politički dekor tehnološke konferencije potom završava, a pozornicu preuzima Craig Federighi, potpredsjednik Appleovog odjela softverskog inženjerstva, koji započinje predstavljanjem novog operativnog sustava za iPhone iOS 14.

Sreenshot: WWDC
Novi iOS 14

Kako je objasnio, korisnike iPhonea ubuduće čeka malo drugačiji početni zaslon na pametnim telefonima. Ikone aplikacija biti jednostavnije organizirati, na ruku korisnicima koji će moći sami odrediti poziciju najviše korištenih aplikacija. Osim toga, opcija App Library omogućit će povezivanje aplikacija koje se slabo koriste i smještanje na posljednji ekran. Novi iOS donijet će i način rada u kojem će se moći istodobno gledati video i koristiti druge aplikacije, a mobilna asistentica Siri, kako kažu, bit će puno pametnija.

Novi OS za iPad

Prekid suradnje s Intelom

Sve to ohrabrilo je kritičare na društvenim mrežama da optuže Apple za kaskanje iza rivala Androida (operativni sustav Googlea) koji je to već uveo.

Što se Mac računala i laptopa tiče, predstavljen je i Big Sur, nova, redizajnirana verzija desktopa računala. Osim što će ovaj operativni sustav za Mac više nalikovati sučelju pametnih telefona, omogućavat će widgete na zaslonu (aplikacije kao što je vremenska prognoza, prevoditelj, kalkulator) te bolju organizaciju za više aplikacija.

Tek u zadnjem dijelu videa, kada se ponovno uključuje šef Tim Cook, objavljuje se ono što on sam naziva „povijesnim danom za Apple“. Prekid suradnje s Intelom i prelazak na procesore za računala i laptope iz vlastite radinosti, pod imenom Apple Silicon, a koji bi trebali svjetlo dana vidjeti za dvije godine.

No najava da će sami raditi svoje čipove ipak ne znači da će ih raditi baš sami. Poznato je da, primjerice, iPhone mobitele sklapa kineski Foxconn. Isto tako, procesore za te pametne telefone izrađuje tajvanska multinacionalka Taiwan Semiconductor Manufacturing prema dizajnu britanske tvrtke Arm Holdings koja je u vlasništvu japanskog konglomerata SoftBank. Dizajn Arm Holdingsa sada bi se trebao koristiti i u čipovima za Mac računala i laptope, a prema nekim spekulacijama, Taiwan Semiconductor Manufacturing trebao bi opet biti izvođač radova.

3,5 milijardi razloga za prekid


Prema riječima Cooka, tim će potezom Macovima omogućiti bolje performanse te s istom softverskom arhitekturom povezati računala i mobitele.

- Integriranje hardvera i softvera u temelju je svega što radimo. Zbog toga su naši proizvodi tako sjajni, a silicij je u središtu našeg hardvera – objasnio je Cook u videu dodajući da vlastitom proizvodnjom žele „smanjiti ovisnost o Intelu i maksimizirati svoja ulaganja u silicij".

Iako je silicij jedan od najraširenijih spojeva na zemlji, obrada tog materijala u pločicu za čip je izrazito skupa. Zato suradnja Applea i Intela godišnje stoji gotovo 3,5 milijarde dolara. Toliko, naime, Intel godišnje ispostavi Appleu za proizvodnju čipova u približno 20 milijuna Mac računala koja prodaju diljem svijeta. Ta cifra, ujedno, predstavlja i pet posto Intelovih godišnjih prihoda.

Najveći krimen Intela, kako piše New York Times, a i mogući razlog za prekid suradnje, jest što su prije pet godina posrnuli u industrijskoj utrci za minijaturizacijom. Još 2015. najavili su novi i brži postupak proizvodnje manjih čipova, ali taj postupak nije zaživio sve do lani. To popikavanje, koje je navodno uzrujalo glavešine u Appleu, iskoristile su tvrtke Taiwan Semiconductor i Samsung Electronics kako bi preuzeli vodeću poziciju u tehnologiji. Apple to nije zaboravio.

Noviteti za korisnike

Apple Translate radit će na 11 jezika

iPhone mobiteli će od sada imati i robusnog prevoditelja koji će vladati s čak 11 jezika. Podržat će tako engleski, mandarinski kineski, francuski, njemački, španjolski, talijanski, japanski, korejski, arapski, portugalski i ruski. Sve što korisnik treba napraviti jest odabrati par jezika i zalijepiti ili snimiti isječak teksta ili zvuka. Prijevod bi se trebao pojaviti odmah.

Apple Translate

Nova nadogradnja za AirPods slušalice

Bežične slušalice AirPods Pro dobit će posebne algoritme koji će omogućiti slušanje zvuka uz surround iskustvo. Također, "magično" će automatski prepoznavati koji uređaj korisnik ima u rukama i tako se povezivati i prebacivati izvor zvuka s najbližeg uređaja. Primjerice, ako korisnik pusti video na iPadu slušalice će odmah uloviti zvuk, ali ako u tom trenutku netko nazove na mobitel AirPods će se odmah "prešaltati".

AirPods

Apple Watch pratit će kako spavate i upozoravati na pranje ruku

Nadogradnjama za operativni sustav Appleovih satova watchOS7 omogućavat će praćenje sna korisnika putem aplikacije Sleep. Cilj je, kako kažu, korisniku pomoći u postizanju kvalitetnijeg i dužeg spavanja, ali i lakšeg buđenja. Također, tu je i higijenski novitet, u skladu sa svjetskom situacijom, pa će Apple Watch automatski prepoznati kada korisnik pere ruke. Preporučit će mu pritom koliko dugo treba ribati ruke i jesu li dovoljno čiste.

Apple Watch

Od iduće godine s prikazivanjem kreće SF saga Foundation

Iako u Hrvatskoj streaming usluga Apple TV+ još uvijek nije dostupna na WWDC-u su najavili da će od 2021. godine (pa možda dotad i dođe) krenuti s prikazivanjem originalne SF serije Foundation, prema romanima Isaaca Asimova (Zaklada) koju je režirao redatelj Christopher Nolan (Vitez tame, Memento).

AirTags

Iščekivani AirTags još uvijek u Appleovoj ladici

Već neko vrijeme kolaju glasine da Apple razvija AirTags, privjesak koji pomažu u praćenju onoga na što je veza. Naravno, privjesak dolazi s prepoznatljivom "jabukom", a stavlja se na stvari koje ne želimo izgubiti i može ga se pratiti preko iPhonea. Apple, iako se to očekivalo, na WWDC 2020. nije ni nagovijestio da privjesci dolaze.

iPad

Novi sustav i za iPad

iPadOS 14, inačica mobilnog OS-a, dobit će svoja poboljšanja. Tako će u izborniku imati aplikacije Photos i Music, a i Siri će biti "smanjena" kao i na iPhoneu. Tražilica će pretraživati kontakte, dokumente i aplikacije. Također, nova verzija iPadOS-a će automatski prepoznavati rukopis napisan Apple Pencilom, bez obzira gdje ga upisali, i upis će pretvarati u tekstualni format.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:34