Privatnost na udaru

Tech divovi ne brinu previše o sigurnosti podataka korisnika: Zbog profita čuvaju i snimke djece...

Amazon je do sada čuvao glasovne snimke sve dok roditelj ne traži brisanje, a ni tada nisu izbrisani svi transkripti

Posjetitelji se fotografiraju ispred Xbox loga na sajmu video igara Gamescom

 AFP

Nije novost da online platforme prikupljaju podatke korisnika, no čini se da neke od njih ne brinu previše o zakunskoj regulativi koja im daje do znanja do koje razine to smiju činiti. Microsoft tako mora platiti 20 milijuna dolara američkim saveznim regulatorima nakon što je otkriveno da je nezakonito prikupljao podatke o djeci s njihovih Xbox računa. Savezna komisija za trgovinu (FTC) u ponedjeljak se nagodila s tehnološkom kompanijom te dogovorila povećanu zaštitu za mlade korisnike njihovih sadržaja.

Microsoft je prekršio Zakon o zaštiti privatnosti djece na internetu time što nije ispravno dobio pristanak roditelja za prikupljanje podataka, a te je osobne podatke o djeci mlađoj od 13 godina u svojim bazama zadržao dulje nego što je bilo potrebno. Zakon, naime, zahtjeva da internetske usluge i web stranice namijenjene djeci dobiju privolu roditelja i obavijeste roditelja o osobnim podacima koji se prikupljaju o njihovom djetetu. Korisnici Xboxa su pak morali stvoriti korisnički račun kako bi mogli koristiti određene usluge te pri tome unijeti osobne podatke kao što je puno ime i prezime, adresa e-pošte i datum rođenja. Microsoft je tražio dopuštenje roditelja tek nakon što su uneseni svi podaci. Osim toga, kompanija je godinama zadržala i podatke korisnika koji nisu dovršili proces registracije. Među podacima koji su prikupljeni i distribuirani trećim stranama su i profilne fotografije, piše CNN.

- Nažalost, nismo ispunili očekivanja kupaca i predani smo poštivanju naredbe kako bismo poboljšali naše sigurnosne mjere. Vjerujemo da možemo i trebamo učiniti više. Ostat ćemo postojani u našoj predanosti sigurnosti, privatnosti i sigurnosti naše zajednice - napisao je u objavi na Xboxovom blogu Dave McCarthy iz Microsofta.

Kao dio nagodbe sa Saveznom komisijom za trgovinu, Microsoft se obvezao izvesti novu sigurnosnu zaštitu za djecu koja uključuje i brisanje svih osobnih podataka nakon dva tjedna ako se ne dobije pristanak roditelja.

Sličan postupak prošlog je tjedna pokrenut protiv Amazona zbog njegovih Echo uređaja. Amazon je pristao platiti 25 milijuna dolara nakon što je FTC utvrdio da je godinama čuvao osjetljive podatke, uključujući glasovne snimke djece i podatke o lokaciji te ih koristio u vlastite svrhe. Savezna komisija za trgovinu će od Amazona zahtijevati da revidira svoju praksu brisanja i provede stroge mjere zaštite privatnosti.

- Amazonova povijest obmanjivanja roditelja i čuvanja dječjih snimaka na neodređeno vrijeme žrtvovala je privatnost zarad profita. Zakon tvrtkama ne dopušta da zauvijek čuvaju podatke djece iz bilo kojeg razloga, a pogotovo ne da njima treniraju svoje algoritme - poručio je Samuel Levine, direktor FTC-ovog ureda za zaštitu potrošača, u medijskom priopćenju.

Prema predloženom nalogu federalnog suda Amazon će morati izbrisati neaktivne dječje račune, određene glasovne snimke i podatke o geolokaciji koje skuplja preko svog glasovnog asistenta Alexe. Amazon je do sada čuvao glasovne snimke sve dok roditelj ne bi zatražio da se podaci izbrišu, a čak ni tada nisu uspjeli izbrisati iz svojih baza sve transkripte snimaka. U reakciji na optužbu tvrdili su kako su zadržali dječje glasovne snimke kako bi omogućiti roditeljima da ih pregledaju i poboljšao Alexino prepoznavanje govora i mogućnosti obrade, no FTC im je ipak naložio da poprave učinkovitost svog sustava zaštite podataka.

image

Logo GAFAM-a (for Google, Apple, Facebook, Amazon and Microsoft)

AFP

Osim toga, FTC je najavio i akciju protiv Amazonove podružnice Ring, zbog optužbi da je tvrtka za kućne sigurnosne kamere ugrozila privatnost svojih klijenata dopuštajući bilo kojem zaposleniku da pristupi njihovim privatnim videozapisima. Zbog toga je Ring pristao platiti dodatnih 5,8 milijuna dolara.

I društvena mreža Twitter ponovno se suočila s kritikama. Američki senatori upozorili su da Twitter, od kad ga je preuzeo milijarder Elon Musk, ugrožava sigurnost podataka i privatnost platforme. Masovna otpuštanja, labave interne preglede privatnosti i užurbano preuređenje usluge pretplate smatraju odgovornim za takvo stanje.

"Ponašanje gospodina Muska otkriva očitu ravnodušnost prema dugogodišnjim pravnim obvezama Twittera, koje nisu nestale kada je preuzeo tvrtku. Bez obzira na njegovo osobno bogatstvo, ni on nije izuzet od zakona, kao ni tvrtka koju je kupio", poručila je skupina senatora u pismu objavljenom u ponedjeljak, koje Twitter nije komentirao.

Prošlog svibnja, nekoliko mjeseci prije nego je Musk kupio Twitter, kompanija je platila 150 milijuna dolara FTC-u jer je prekršila dekret o pristanku na prikupljanje korisničkih podataka u sigurnosne svrhe i njihovo korištenje za poboljšanje ciljanog oglašavanja, piše ABC News.

"Twitter je imao loše rezultate u zaštiti privatnosti potrošača čak i prije nego što je Musk preuzeo vlast, a unatoč akciji FTC-a, Twitter je nastavio zanemarivati privatnost potrošača", dodali su senatori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:03