Svjetska tržišta

Talijanska politička kriza i uvedene carine uzrok su nestabilnosti na Wall Streetu

Tjedna zbivanja: indeksi na Wall Street padaju pa opet rastu, europske su burze oslabile
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno zbog političkih problema u Italiji i uvođenja carina od strane SAD-a na uvoz metala iz EU, Kanade i Meksika, pa su europske burze oslabile, dok je većina indeksa na Wall Streetu porasla.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,5 posto, na 24.635 bodova, no S&P 500 porastao je 0,5 posto, na 2.734 boda, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 7.554 boda.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cijena dionica u petak nakon boljih nego što se očekivalo podataka o zapošljavanju u SAD-u. U svibnju je broj zaposlenih porastao za 223 tisuće, pri čemu je stopa nezaposlenosti skliznula na 3,8 posto, najnižu razinu u 18 godina.

Više nego što se očekivalo porasle su i plaće, za 0,3 posto na mjesečnoj razini, što je kod nekih ulagača izazvalo bojazan da bi američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata u ovoj godini. No, većina analitičara ipak nije previše zabrinuta.

„Podaci o rastu plaća pomalo su zabrinjavajući, no nedovoljno da bi preplašili ulagače”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

No, u prethodnom dijelu tjedna na Wall Streetu se trgovalo vrlo nestabilno, pa bi jedan dan cijene dionica pale, a drugi porasle.

Bila je to posljedica političke nesigurnosti u Italiji nakon što je tamošnji predsjednik prvo odbio potvrditi vladu koalicije dviju protusistemskih stranaka Lige i Pokreta 5 zvijezda.

No, kasnije je ipak formirana koalicijska vlada, pa su izbjegnuti prijevremeni parlamentarni izbori.

Zahvaljujući tome, jedan razlog nesigurnosti uklonjen je s tržišta, no prisutne su i dalje trgovinske napetosti jer je Washington krajem tjedna izvijestio da je uveo carine od 25 posto na uvoz čelika i od 10 posto na uvoz aluminija iz EU-a, Kanade i Meksika.

"Očekujemo nastavak pregovora, kako s Kanadom i Meksikom, tako i s Europskom komisijom jer postoje i druga pitanja koja također trebamo riješiti", poručio je američki ministar trgovine Wilbur Ross.

Tako je SAD odlučio da neće produljiti privremeno izuzeće od naplate carina na čelik i aluminij o čemu se ranije dogovorio s tim zemljama.

Meksiko je odmah uzvratio uvođenjem carina na uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz SAD-a, dok je Kanada najavila carine na 12,8 milijardi dolara vrijedan izvoz SAD-a u tu zemlju. Protumjere je najavila i Europska unija.

Trgovinske napetosti između SAD-a i njegovih trgovinskih partnera traju još od ožujka, kada je predsjednik SAD-a Donald Trump prvi put najavio carine na uvoz metala. Od tada trgovinske napetosti rastu ili padaju, ovisno o tome odobri li Washington nekim zemljama izuzeće od carina ili ne.

A na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, na 7.701 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,7 posto, na 12.724 boda, a pariški CAC 1,4 posto, na 5.465 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,2 posto, na 22.171 bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:02