POSLJEDICE RATA

Talijanska industrija traži ograničenje veleprodajnih cijena plina, ako to ne napravi EU

Industrijska proizvodnja mogla bi snažno pasti zbog visokih cijena energije, problema s nabavom sirovina i inflacije
 Filippo Monteforte/AFP

Italija bi trebala limitirati veleprodajnu cijenu plina, ako Europska unija to ne napravi, izjavio je šef udruženja talijanske industrije Carlo Bonomi.

Talijanska industrija mora biti zaštićena od posljedica rata u Ukrajini, uključujući i snažan rast cijena energije, jer osigurava radna mjesta i prihod, što znači da je važna za nacionalnu sigurnost, objasnio je Bonomi u razgovoru za milanski list "Corriere della Sera".

Industrijska proizvodnja mogla bi snažno pasti zbog visokih cijena energije, problema s nabavom sirovina i inflacije, upozoravaju iz Confindustrije.

"A ako nama krene loše, cijela zemlja naći će se u problemima", upozorava šef udruženja.

Proizvodnja je zbog visokih cijena energije postala neisplativa i 16 posto kompanija već ju je smanjilo ili obustavilo, pokazuju podaci Confindustrije.

Bonomi je vladu pozvao i da ubrza postupak izdavanja dozvola za kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da za kompanije rezervira dio proizvedene zelene struje, po cijeni koja odražava troškove proizvodnje, a ne po tržišnoj cijeni.

Na tržišnu cijenu struje utječu snažne oscilacije cijena fosilnih goriva, napominje.

Potpora iz programa obnove od pandemijske krize koja se financira iz EU fondova više nije dovoljna da se izađe ih teške gospodarske situacije koju je stvorio rat u Ukrajini, upozoravaju talijanski industrijalci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2023 15:04