VODEĆI HRVATSKI IZVOZNIK

Tajna uspjeha: Ove tri stvari bile su ključne za preporod velike hrvatske kompanije

Ova je domaća kompanija zaključila 15. uzastopni kvartal u kojem je ostvaren rast prihoda i dobiti

Končarev laboratorij za velike električne strojeve i pogone

 Tomislav Kristo/Cropix

Globalnoj pandemiji i ratu u Ukrajini usprkos, Končar posljednjih nekoliko godina bilježi snažan rast te se pozicionirao kao vodeći hrvatski neto izvoznik. Rezultati iz posljednjeg tromjesečja 2023.ukazuju na rekordnu ugovorenost poslova, te daljnji rast prihoda. Sigurni su i da će vrlo brzo postati najuspješnija domaća IT kompanija.

Formulu uspjeha treba tražiti prije svega u tri točke - velikoj riznici znanja i resursa koje Končar posjeduje, usmjerenost Europske unije na Net Zero scenarij te dolasku Gordana Kolaka na mjesto predsjednika Uprave Končara 2020. godine.

- Značajna potražnja i rast posljedica su energetske zelene tranzicije. Svijet polako počinje shvaćati kako je krajnje vrijeme da se napravi snažan zaokret i smanje reperkusije klimatskih promjena - objašnjava Gordan Kolak.

Končar, nekoć sinonim za bijelu tehniku, danas je tako okrenut obnovljivim izvorima energije. Proizvodi i pruža usluge i rješenja u elektroenergetskim sektoru, i to u četiri poslovne divizije.

Područja u kojima djeluje su proizvodnja, prijenos i distribucija električne energije, tračnička vozila i infrastruktura te digitalna rješenja i platforme, s naglaskom na vlastiti razvoj te laboratorijska testiranja i certificiranja.

image

Gordan Kolak

Tomislav Kristo/Cropix

Vjetar, voda i sunce

Iskorištavanje hidropotencijala oduvijek je bila Končareva specijalnost.

Hidroelektrane su zapravo izvorna suštinska kompetencija Končara. - Tvrtka u posljednjih 75 godina uspješno proizvodi hidrogeneratore, ključne komponente hidroelektrana, a većina prihoda u ovom segmentu dolazi nam iz izvoza - objašnjava predsjednik Uprave, Gordan Kolak. Uz proizvodnju generatora, Končar se bavi i revitalizacijom proizvodnih jedinica hidroelektrana.

Postavlja se pitanje koliko su svijet i Europa spremni ulagati u velike pothvate oko hidroelektrana, pita se Kolak. Smatra kako nema velikih težnji da se prošire kapaciteti. Danas se hidroelektrane sagrađene sredinom 20. stoljeća uglavnom revitaliziraju. Smatra da bi više investicija i potražnje trebalo ići u smjeru gradnje novih turbina i generatora.

Uz to, Končar je, naravno, okrenut i drugim oblicima stvaranja obnovljive energije.

Od prve sunčane elektrane na otoku Visu, puštene u rad 2020. godine, do danas je KONČAR za različite partnere izgradio četiri sunčane elektrane ukupne instalirane snage 30 MW. Trenutno su u izgradnji još dvije sunčane elektrane za HEP, SE Črnkovci u Slavoniji te SE Dugopolje u Dalmaciji. SE Dugopolje, instalirane snage 13,54 MW ujedno predstavlja i najveću sunčanu elektranu u portfelju HEP-a.

Končar je prije desetak godina sagradio vjetroelektranu Pometeno brdo, prvu i jedinu vjetroelektranu s učešćem hrvatskih proizvoda višim od 90 posto, a u planu je i završetak vjetroelektrane Rust kod Sinja, snage 120 megavata. Posao Končara trebao bi biti razvoj, projektiranje i puštanje u pogon, no vjetroturbine neće proizvoditi. U ovom trenutku to im nije financijski isplativo. U posljednjih nekoliko godina sudjelovali su u izgradnji i 10 kogeneracijskih postrojenja na drvnu sječku u Hrvatskoj i Mađarskoj.

Najjači segment poslovanja

Nakon što se energija proizvede, treba ju dovesti do korisnika. Upravo je područje prijenosa i distribucije električne energije, odnosno proizvodi i usluge vezani uz transformatorske stanice i sve ono što je potrebno da bi se električna energija prenijela s izvora do krajnjeg korisnika, najjači segment poslovanja Končara. Isti čini više od 60 posto ukupnih prihoda Grupe, a segment je dodatno osnažen akvizicijom Dalekovoda. Valja znati i kako je u svojih malo više od sto godina Končar proizveo 400.000 transformatora raznih naponskih razina i snaga.

Željeznice i tramvaji

Za Grad Zagreb Končar gradi 20 novih tramvaja, a potpisani ugovor vrijedan je 37 milijuna eura. Očekuje se da će do sredine 2025. Končarevi novi tramvaji voziti tračnicama glavnog grada. Osijeku će, pak, isporučiti prvih 10 tramvaja.

Prije tri godine započela je isporuka 21 elektromotornog vlaka HŽPP-u. Posljednji od njih bit će isporučen u travnju ove godine. Potpisali su i ugovor za razvoj i isporuku dva nova koncepta vlaka - jedan hibridni, drugi baterijski i šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje baterija koji će biti postavljeni u kolodvorima u Splitu, Osijeku, Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici i Puli.

-U sljedećih deset godina obnovit će se cjelokupna infrastruktura hrvatskih željeznica. - Končar i Dalekovod tvrtke su koje imaju najviše resursa i kompetencija da obave taj posao - siguran je Kolak.

Najnoviji segment poslovanja Končar Grupe je Končar Digital, koji je ponajprije usmjeren na pronalaženje digitalnih rješenje u energetici, a ne samo elektroenergetici.

image

Gordan Kolak

Tomislav Kristo/Cropix

Ambiciozna digitalizacija

Končar Digital čini 4 posto (oko 27 milijuna eura) ukupnog prihoda Grupe, te je segment koji najbrže raste.

Energetika je i dalje konzervativan sektor, dodaje Kolak, u kojem će potražnja za digitalizacijom nesumnjivo rasti.

- Do sada je elektroenergetika počivala na proizvodnji električke energije u velikim objektima te njezinu prijenosu do krajnjeg korisnika. No, ona se danas proizvodi tamo gdje su i korisnici. Upravljanje tim tokovima ne može biti jednosmjerno, a samim time morate imati i kompleksnije modele nadzora i upravljanja takve mreže. U tom se kontekstu razvija rješenje hibridnih elektroenergetskih mikromreža, koje podrazumijeva upravo spomenuto upravljanje tokovima energije, potrošnjom i distribucijom - obrazlaže

Rješenja Končar Digitala usmjerena su dakle, na upravljanje tim mikromrežama i stvaranje uvjeta u kojima su potrošnja i proizvodnja u balansu.

Prošle je godine otvoren i visokotehnološki kompleks, dio Laboratorijskog centra Končar - Instituta za elektrotehniku, koji se svrstava među nekoliko laboratorija u svijetu s mogućnošću ispitivanja visokonaponskih (HVDC) kabela za istosmjerni prijenos energije. Končar je izgradnju financirao vlastitim novcem (7 milijuna eura), a Kolak je investiciju opisao kao jednom od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Inzistiranje na izvozu

Grupa Končar je jedan je od najvećih hrvatskih izvoznika, a podaci iz posljednjeg kvartala 2023. otkrivaju da izvoz čini čak 67 posto ukupnih prihoda od prodaje. Najznačajnije povećanje prihoda bilježi se na tržištu Europske unije, gdje je izvoz povećan za 60,1 milijun eura i iznosio je 283,5 milijuna eura, što je 70 posto ukupno ostvarenog izvoza.

Glavno im je tržište, dakle, Europska unija, no prisutni su na svih sedam kontinenata. Žele osnažiti svoju prisutnost na tlu Sjeverne Amerike, kao i u Africi i Aziji. Grupa Končar u Iraku je upravo obavila posao revitalizacije hidroelektrane Hadith, smještene na obalama rijeke Eufrat, dvjestotinjak kilometara sjeverozapadno od Bagdada. Od 1981. do 1987. gradile su je upravo hrvatske tvrtke na čelu s Končarom, koji je 2020. dogovorio revitalizaciju vrijednu 65 milijuna eura.

image

Haditha, Irak

Haditha, Irak/Haditha, Irak

- Želimo da Končar više izvozi proizvode i usluge u države regije. Već sada odlično poslujemo s Makedonijom, Bugarskom i Albanijom. Kada je riječ o Republici Srbiji, zasad nismo uspjeli postići zamišljeno, no s godinama će se i to uravnotežiti. Nitko u povijesti nije prestao poslovati sa susjedima - zaključio je Gordan Kolak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 20:30