Potop

Svjetske burze zabilježile jedan od najvećih padova u povijesti

Kriza uzrokovana širenjem koronavirusa nastavila uzimati danak na tržištu kapitala, pa je europski indeks vodećih dionica STOXX 600 kliznuo za čak 11,5 posto
 AFP, Profimedia

Svjetske burze u četvrtak su zabilježile jedan od najvećih padova u povijesti, a američki dionički indeks Dow Jones skliznuo je za 9,99 posto, što s nije dogodilo još od 1987., odnosno od tadašnjeg „crnog ponedjeljka“.

Drugi važni američki dionički indeks S&P 500 je otišao u crveno za 9,51 posto, dok je Nasdaq pao za 9,43 posto. Tako je kriza uzrokovana širenjem koronavirusa nastavila uzimati danak na tržištu kapitala, pa je europski indeks vodećih dionica STOXX 600 kliznuo za čak 11,5 posto. Londonski FTSE je pao na 10,87 posto, frankfurtski DAX potonuo 12,24 posto, pariški CAC 12,28 posto, a madridski Ibex 35 za čak 14,6 posto. Azijske burze su u petak nastavile s padom od dva do četiri posto, ali terminski ugovori za američku burzu za sada predviđaju oporavak dionica.

Jakom padu cijena dionica u petka dodatno je bila odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o privremenoj zabrani putovanja iz većine Europe u SAD u nastojanju da spriječi širenje virusa, dok su europske dionice pale i zbog, kako je tržište protumačilo, mlake intervencije Europske središnje banke. Američka središnja banka je, pak, privremeno spriječila daljnji krah burze tako što je najavila novu financijsku injekciju vrijednu 1,5 bilijuna dolara kako bi jeftinim kreditima pomogla gospodarstvu u problemima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:56