Fed smanjuje kamate?

Svjetske burze snažno porasle nakon četiri tjedna pada

Piše: HinaObjavljeno: 09. lipanj 2019. 12:45

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle, nakon četiri tjedna pada, jer ulagači očekuju da će američka središnja banka zbog slabosti gospodarstva uskoro smanjiti kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skočio 4,7 posto, na 25.983 boda, dok je S&P 500 porastao 4,4 posto, na 2.873 boda, a Nasdaq indeks 3,9 posto, na 7.742 boda.

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje uvjerenju ulagača da će američka središnja banka uskoro smanjiti kamate jer niz posljednjih podataka ukazuju na usporavanje rasta najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tako je u petak objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 75.000, znatno manje od 185.000, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

„Izvješće o zapošljavanju ukazuje na slabosti, no gospodarstvo ostaje relativno robusno. Ovo izvješće moglo bi rezultirati bržom reakcijom Feda, što bi pružilo veću podršku nego ako središnja banka čeka dulje”, kaže Peter Jenkovskis, direktor u tvrtki OakBrook Investments.

Wall Street neprestano raste od utorka, kada je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da će središnja banka djelovati prema potrebi, s obzirom na rizike od trgovinskog rata.

Powell je poručio da Fed pažljivo prati trgovinski sukob između SAD-a i Kine, koji je poremetio svjetska tržišta i predstavlja rizik po rast gospodarstava te da će središnja banka djelovati prema potrebi.

Nakon slabog izvješća o zapošljavanju, mnogi analitičari smatraju da bi Fed mogao smanjiti kamate već na sjednici u srpnju, a do kraja godine možda još u dva navrata.

Ulagače je ohrabrila i vijest da će Washington za dva tjedna odgoditi povećanje carina na uvoz kineskih proizvoda, što možda predstavlja popuštanje trgovinskih napetosti između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Očekuje se da će se dužnosnici SAD-a i Kine sastati krajem lipnja na sjednici skupine G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Podršku tržištu pružila je i vijest da su SAD i Meksiko postigli sporazum kojim će Meksiko poduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz središnje Amerike u SAD.

Zahvaljujući tome, Washington je poručio da neće uvesti carine na uvoz iz Meksika.

Naime, prije tjedan dana Trump je zaprijetio da će od 10. lipnja uvesti carine od 5 posto na sav uvoz iz Meksika, a potom će ih postupno povećavati do 25 posto sve dok Meksiko ne zaustavi prelazak nelegalnih imigranata preko granice.

No, sada su splasnula strahovanja ulagača od novog carinskog rata.

Zahvaljujući snažnom skoku prošloga tjedna, indeksi su nadoknadili dio gubitaka iz svibnja kada su zbog rasta trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine potonuli više od 6,5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,4 posto, na 7.331 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 2,7 posto, na 12.045 bodova, a pariški CAC 3 posto, na 5.364 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 1,4 posto, na 20.884 boda.

Linker
06. listopad 2020 01:32