REAKCIJE NA RAT

Svjetske burze potonule, poskupjela nafta: Cijena barela probila se iznad psihološke granice

Svjetska tržišta nakon ruskog napada na Ukrajinu uz pad povjerenja u dionice bilježe snažan rast cijena nafte

Ilustracija

 Xinhua/eyevine/profimedia

Napad Rusije na Ukrajinu istog se trenutka odrazio na svjetsku ekonomiju padom burzovnih indeksa najvažnijih globalnih tržišta kapitala. Sva tri indeksa njujorške burze, Dow Jones, Nasdaq i S&P, jutros bilježe pad u rasponu od 2,57 (Nasdaq) do 1,38 posto u slučaju Dow Jonesa.

Odraz početka rata u Ukrajini na europskim burzama vidljiv je u padu Stoxx 600 indeksa vodećih europskih dionica za tri posto. Pritom je londonski Ftse indeks pao više od dva posto, a frankfurtski Dax i pariški Cac potonuli su više od tri posto.

Slijedom reakcije globalnih burzi, i hrvatski Crobex potonuo je odmah nakon otvaranja današnjeg trgovanja za sedam posto. Reakcija u susjednoj Sloveniji, odnosno na tamošnjoj Ljubljanskoj burzi, bila je istovjetna te je indeks Sbi Top u minusu od jutros za osam posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica oštro pale pa je Msci indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, jutros bio u minusu 3,4 posto. Svjetski mediji izvještavaju i o padu burzovnih indeksa u Japanu, Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu koji su, prema istome izvoru, potonuli između 1,7 i 3,2 posto.

Svjetska tržišta nakon ruskog napada na Ukrajinu uz pad povjerenja u dionice bilježe snažan rast cijena nafte. Cijena barela na londonskom tržištu, prvi put nakon više od sedam godina, probila se iznad psihološki važne razine od 100 dolara. Na američkom je tržištu, pak, barel poskupio 4,5 posto, na 96,20 dolara. Odmah su uslijedile ocjene analitičara da bi rast cijena energenata mogao dodatno potaknuti ionako visoku inflaciju, što bi negativno utjecalo na oporavak gospodarstava od koronakrize.

Kako se ulagači sklanjaju iz rizičnijih investicija, jutros je osjetno porasla i cijena unce zlata, za 1,2 posto, na 1930 dolara, najvišu razinu od siječnja prošle godine.

Jutrošnji početak rata u Ukrajini donio je promjene i u odnosima među najvažnijim svjetskim valutama. Vrijednost dolara prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta je porasla, a ojačao je i japanski jen jer ulagači traže sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se od jutros oko 96,70 bodova, a jučer je iznosio 96,05 bodova. Američka je valuta ojačala u odnosu na europsku pa je cijena eura pala na 1,1225 dolara, a jučer je u iznosila 1,1330 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:48