Rekordan rast zaposlenih u SAD

Svjetske burze porasle: 'Ovoga je tjedna bilo bilo puno dobrih gospodarskih izvješća'

Ilustracija, Wall Street broker
 REUTERS

Na većini svjetskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle jer su zbog solidnih pokazatelja iz najvećih svjetskih gospodarstava vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u svijetu bile u drugom planu.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 3,2 posto, na 25.827 bodova, dok je S&P 500 skočio 4 posto, na 3.130 bodova, a Nasdaq indeks 4,6 posto, na rekordnih 10.207 bodova.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi ohrabrili su bolji nego što se očekivalo makroekonomski podaci, koji pokazuju da bi američko gospodarstvo uskoro moglo izaći iz recesije.

Tako je objavljeno da je u lipnju broj zaposlenih porastao za rekordnih 4,8 milijuna, oko 1,8 milijuna više nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali.

Pritom je stopa nezaposlenosti pala s 13,3 na 11,1 posto.

„Ovoga je tjedna bilo bilo puno dobrih gospodarskih izvješća. Uz to, puno je govora o tome da nakon Dana nezavisnosti slijede nove poticajne mjere iz Washingtona”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Unatoč rekordnom rastu zaposlenosti dva mjeseca zaredom, američko tržište rada samo se djelomice oporavilo, s obzirom da je u ožujku i travnju zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa bez posla ostalo oko 22 milijuna ljudi.

Podršku tržištima pružili su i podaci o brzom rastu aktivnosti u kineskom proizvodnom i uslužnom sektoru jer je nakon popuštanja restriktivnih mjera ojačala potražnja.

„Oporavak kineske domaće potražnje ubrzava, no inozemna je potražnja i dalje slaba ”, kaže Wang Shenshen, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Ipak, na tržištima ne vlada euforija jer nema nikakvih naznaka da se širenje koronavirusa u svijetu usporava. Broj zaraženih premašio je 11 milijuna, a umrih 520 tisuća.

Najviše oboljelih i umrlih bilježi SAD zbog čega su neke savezne države, koje su time najviše pogođene, zaustavile proces postupnog pokretanja gospodarskih aktivnosti.

U subotu je Florida izvijestila o rekordnih 11.400 novozaraženih, što je, primjerice, veći broj nego što je na vrhuncu pandemije zabilježeno u bilo kojoj europskoj zemlji.

„S rastom broja zaraženih najveće države – Teksas, Kalifornija i Florida – odustale su od prvotnih planova ponovnog otvaranja, a to će usporiti ukupan rast gospodarstva i potrošnju u tim regijama”, kaže Nolte.

Anthony Fauci, vodeći stručnjak u SAD-u za zarazne bolesti, kazao je prošloga tjedna da SAD ide u pogrešnom smjeru i da bi se moglo dogoditi da dnevno bude i 100.000 novih slučajeva zaraze.

Tijekom saslušanja u Senatu kazao je i da nema jamstva da će SAD imati učinkovito cjepivo protiv covida-19 do početka iduće godine.

To, pak, unosi nesigurnost u vezi gospodarstva, pa je predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako su izgledi za američko gospodarstvo i dalje vrlo nesigurni.

To znači da bi oporavak američkog gospodarstva, koje je već šesti mjesec u recesiji, mogao biti usporen.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Doduše, londonski FTSE indeks skliznuo je 0,1 posto, na 6.157 bodova, no frankfurtski DAX skočio je 3,6 posto, na 12.528 bodova, a pariški CAC 2 posto, na 5.007 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,9 posto, na 22.306 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 13:45