NAJNOVIJE IZVJEŠĆE

Svjetska banka podigla prognozu rasta hrvatskog BDP-a na 7,6 posto

Ostane li epidemijska situacija više-manje povoljna očekuje se da će se snažan i široko rasprostranjen rast nastaviti i u razdoblju 2022. i 2023.
 Daniel Slim/AFP

Hrvatsko gospodarstvo porast će ove godine 7,6 posto, procjenjuje Svjetska banka u najnovijim ekonomskim izgledima za Europu i Središnju Aziji, čime je podigla lipanjsku prognozu za 2,1 postotni poen (tada je iznosila 5,5 posto).

„Rast BDP-a u Hrvatskoj široko je rasprostranjen, a takvom su kretanju doprinijele sve komponente agregatne potražnje. Na ruku mu idu i blaže mjere socijalnog distanciranja, veća vanjska potražnja i bolji uvjeti na tržištu rada. Snažna gospodarska aktivnost nastavila se i u trećem tromjesečju jer se turistički sektor oporavljao kudikamo brže nego što se prvobitno očekivalo“, stoji u izvješću. Ostane li epidemiološka situacija više-manje povoljna, a mjere socijalnog distanciranja ograničene, očekuje se da će se snažan i široko rasprostranjen rast nastaviti i u razdoblju 2022.–2023.

Iznenađujuće snažan oporavak u prvoj polovici ove godine potaknuo je gospodarsku aktivnost u tržištima u nastajanju i zemljama u razvoju na prostoru Europe i središnje Azije, ocjenjuje Svjetska banka i predviđa da će gospodarstvo regije u 2021. zabilježiti rast veći od očekivanih 5,5 posto.Taj uzlet u regiji uvelike je potaknut snažnim oporavkom izvoza u prvoj polovici tekuće godine uslijed ponovnog buđenja aktivnosti u eurozoni i naglog rasta cijena sirovina, kao i jačanjem domaće potražnje uslijed kampanja cijepljenja i paketa potpore. „Međutim, taj zamah izvoza mogao bi jenjati jer i u svijetu i u regiji svjedočimo širenju zaraznijih sojeva koronavirusa, što sputava i oporavak regionalne domaće potražnje“, navodi Svjetska banka.

Prema predviđanjima, regionalni rast u 2022. trebao bi dosegnuti umjerenih 3,4 posto jer se vanjska potražnja i cijene sirovina stabiliziraju, a ukidaju se i potpore za ublažavanje posljedica pandemije. Budućnost je i dalje izrazito neizvjesna s obzirom na nastavak pandemije, osobito u svjetlu nejednakosti u pristupu cjepivima i oklijevanja oko cijepljenja. Oporavak regije Europe i središnje Azije popraćen je ubrzanom inflacijom te je i nadalje izložen financijskom stresu koji bi mogao izazvati iznenadno pooštravanje uvjeta vanjskog financiranja ili nagli porast neizvjesnosti u pogledu politika i geopolitičkih napetosti.

„Pandemija i nadalje oblikuje gospodarsku budućnost Europe i središnje Azije. Međutim, kako stope procijepljenosti u regiji rastu, donositelji politika sad se mogu usredotočiti na to da oporavak od pandemije bude uključiv, otporan i održiv. Stvaranje konkurentnog poslovnog okruženja koje će ići na ruku poduzetništvu i podržavati dinamičnost privatnog sektora važno je za dugoročan rast”, izjavila je Anna Bjerde, potpredsjednica Svjetske banke za regiju Europe i središnje Azije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:43