MARINKO DOŠEN

‘Svjesni smo složenosti situacije, ali mi još uvijek poslujemo u skladu s planovima‘

AD Plastik je hrvatska tvrtka s vjerojatno najsnažnijim vezama s Rusijom

Marinko Došen

 Boris Kovacev/Cropix

AD Plastik je hrvatska tvrtka s vjerojatno najsnažnijim vezama s Rusijom. Nakon prošle godine koju je za tu tvrtku obilježila kriza s nedostatkom poluvodiča u autoindustriji, početak ove godine obilježava nova kriza izazvana agresijom Rusije na Ukrajinu. U Rusiji AD Plastik ima dvije tvornice. Sa Marinkom Došenom, predsjednikom Uprave AD Plastik Grupe razgovarali smo o utjecaju ruske invazije na Ukrajinu i ekonomskih sankcija Rusiji na poslovanje AD Plastik Grupe.

S obzirom na nimalo jednostavne okolnosti, kakva je situacija s poslovanjem AD Plastik Grupe?

- Svjesni smo složenosti situacije i neizvjesnosti koje nosi, ali ako me pitate u ovom trenutku, mi još uvijek poslujemo u skladu s planovima. Realiziraju se razvojne aktivnosti na projektima i isporuke kupcima su bez zastoja, a aktivno pregovaramo i o novim poslovima. Kriza s poluvodičima, koja traje već neko vrijeme, naučila nas je prilagođavati se stajnim promjenama u operativnim planovima naših kupaca. To nam, naravno, otežava poslovanje, ali se dosta uspješno prilagođavamo. Naša je primarna zadaća u ovom trenutku minimizirati rizike i osigurati financijsku stabilnost.

Kako rade vaše tvornice u Rusiji?

- Trenutno, naše tvornice u Rusiji proizvode u skladu s planovima. Imamo najave kraćih zastoja kod pojedinih ruskih kupaca, ali to u ovom trenutku ne bi trebalo imati značajan utjecaj na rezultate. Primjerice, Volkswagen je najavio zatvaranje svojih tvornica u Rusija, ali taj kupac u ukupnim prihodima s ruskog tržišta sudjeluje s nešto više od 10 posto. Jedan dio materijala u Rusiju uvozimo i logistički tokovi su otežani, no to nam za sada ne stvara ozbiljnije probleme u poslovanju. Naravno, svjesni smo i kako se situacija mijenja iz dana u dan pa sve što danas izjavim, može sutra biti drugačije. Ono što se sigurno neće mijenjati naša je odlučnost i sigurnost u opstojnost AD Plastik Grupe. Naime, od naših osam tvornica, dvije se nalaze u Rusiji i isporučuju proizvode isključivo za proizvođače automobila na tom tržištu. One čine 25 posto ukupnih prihoda AD Plastik Grupe. Ostale tvornice usmjerene su prema europskom tržištu i za sada nemamo novih najava o promjenama planova kupaca.

Koliko će pad rublje utjecati na poslovanje?

- Slabljenje tečaja rublje u odnosnu na euro će imati utjecaja na rezultate ruskih društava, s obzirom da postoji određena izloženost euru. Koliko će ukupno pad rublje imati utjecaja na poslovanje, u ovom je trenutku teško reći. No, bitno je spomenuti kako je većina troškova ruskih tvornica u rubljima, poput plaća, energije, dijela materijala ili troškova administracije. Kao zaštitu od utjecaja promjene tečaja na prihode u ruskim društvima koristimo mehanizme redovitog usklađenja prodajnih cijena s promjenom tečaja pa je time taj rizik donekle ublažen.

Znamo da je nezahvalno prognozirati u ovoj situaciji, ali možete li procijeniti koliko će ova rusko-ukrajinska kriza utjecati na vaše rezultate?

- Pitanje je prije svega koliko će trajati, a mislim kako na to nitko u ovom trenutku nema odgovor, kao što je gotovo nemoguće točno predvidjeti posljedice koje će imati cjelovito gospodarstvo. Realno, situacija je neizvjesna i ovo je nakon pandemije i svih njezinih posljedica, još jedan značajan udarac na gospodarstvo, a samim time i na automobilsku industriju. Razradili smo različite scenarije i krizne planove, a naši primarni ciljevi u ovom trenutku su upravljanje rizicima, održivost poslovanja i financijska stabilnost. Naši su akcijski planovi spremni za različite scenarije, a vjerujem kako nekima od njih nećemo morati pribjegavati. Nažalost puno je vanjskih čimbenika na koje nemamo utjecaja, ali upravljamo svim segmentima poslovanja na koje možemo utjecati.

Ova se situacija značajno odrazila i na cijenu vaše dionice, kako to komentirate?

- Kretanje cijene dionice, nažalost, je primarno pod utjecajem geopolitičkih događanja koja su se odrazila na tržišta kapitala diljem svijeta, i ona puno snažnija od hrvatskog. Naše tvornice rade i isporučuju robu kupcima i to bi ekonomski trebalo biti najvažnije. U posljednje smo dvije godine ugovorili gotovo 300 milijuna eura novih poslova i u ovom trenutku imamo otvorenih 37 razvojnih projekata. No, svjesni smo vanjskih utjecaja i gotovo svakodnevne promjenjivosti situacije pa intenzivno pratimo događanja i kretanja na tržištu te činimo sve da smanjimo utjecaj krize na naše poslovanje. Ovo je izvanredna situacija i nadamo se da će biti privremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 17:44