KORPORATIVNA BORBA

Svijet bi mogao dobiti prvog globalnog komunalnog diva

Engie će od Veolije, koja ima više od 100 milijuna korisnika u svijetu, za 29,9% Suezovih dionica dobiti 3,4 milijarde eura
 Eric Piermont/AFP

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica porasle zahvaljujući vijesti o mogućim spajanjima i preuzimanjima ompanija i banaka, glasila je informacija. Svoje puno opravdanje dobila je već istog dana navečer, kada je objavljeno da će Veolia Environnement kupiti 29,9 posto vlasništva u tvrtki Suez od kompanije Engie za 3,4 milijarde eura.

Veolia time, dodaje Bloomberg, dolazi u poziciju da u potpunosti preuzme Suez, a istodobno postoji vjerojatnost duge i teške korporativne borbe. Suez je vodeća francuska kompanija koja se bavi opskrbom vodom, strujom i prirodnim plinom te gospodarenjem otpadom.

Veolia je globalni lider u optimiziranom gospodarenju otpadom, usto se bavi i opskrbom vodom i gospodarenjem energijom, a ima više od 100 milijuna korisnika u svijetu. Njihovim bi spajanjem, piše Bloomberg, mogao nastati "globalni div u pružanju usluga opskrbe vodom i gospodarenju otpadom", s godišnjim prometom od 40 milijardi eura.

U ponedjeljak navečer odvijala se prava mala drama nakon što je Nadzorni odbor Engieja donio odluku da pristane na novu ponudu Veolije - krajem kolovoza nudili su 2,9 milijardi eura. Engie je u turbulentnom razdoblju te će mu injekcija svježeg kapitala jako dobro doći. No, Suez je rekao da se protivi, ali je istodobno doživio ozbiljan udarac.

Ardian SAS, društvo za kapitalna ulaganja, u ponedjeljak je objavilo da odustaje od suradnje sa Suezom. I francuska je vlada objavila da nije zadovoljna odlukom Engieja u kojem ima vlasnički udjel od 22 posto i njezini su predstavnici glasali protiv prodaje.

Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da se protivi neprijateljskom preuzimanju jer ne vjeruje "u prisilne brakove". Veolia na to ima odgovor: neće izaći s ponudom za preuzimanje ostalih dionica Sueza dok se postigne dogovor s upravom. I još jedan argument: stvorit ćemo "svjetskog superprvaka" u našoj industriji koji će se moći nositi s rivalima iz Kine. I osigurati nam uštedu od 500 milijuna eura godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:23