VAŽNA PREKRETNICA

Švicarski bankovni div dovršio preuzimanje posrnulog Credit Suissea: Vlada je to poduprla s 200 milijardi švicarskih franaka

Prvi je to slučaj spašavanja velike globalne banke od financijske krize iz 2008. godine

Credit Suisse u Luganu

 Fabrice Coffrini/Afp

Švicarski bankovni div UBS dovršio je u ponedjeljak preuzimanje posrnulog konkurenta Credit Suissea koje je izazvalo žestoke rasprave u javnosti i predmet je istrage parlamentarnog provjerenstva zbog angžamana vlade i središnje banke.

U ožujku švicarska vlada skrojila je u kratkom roku plan prema kojem će UBS kupiti Credit Suisse za tri milijarde švicarskih franaka (3,1 milijardu eura) i preuzeti do pet milijardi franaka očekivanih gubitaka iz gašenja dijela poslovanja.

UBS-ovo preuzimanje posrnule banke vlada je poduprla s 200 milijardi švicarskih franaka, a pristala je preuzeti i do devet milijardi franaka potencijalnih gubitaka koje bi UBS mogao pretrpjeti zbog preuzimanja.

Time su nastojali spriječiti kolaps zajmodavaca nakon višegodišnjeg gomilanja gubitaka i problematičnih ulaganja. Kap koja je prelila čašu bila je poruka saudijskog ulagača da više neće upumpavati novac u posrnulog zajmodavca.

Bio je to prvi slučaj slučaj spašavanja velike globalne banke od financijske krize iz 2008. godine.

"UBS je danas dovršio akviziciju Credit Suissea, prešavši važnu prekretnicu", izvijestio je UBS u ponedjeljak u otvorenom pismu objavljenom u nekoliko novina.

Završetak transakcije najavili su prošli tjedan, a u petak su s vladom potpisali sporazum o jamstvima za gubitke od preuzimanja, piše dpa.

Ponedjeljak će vjerojatno biti i posljednji dan trgovanja dionicama Credit Suissea na švicarskoj burzi SIX.

Švicarski parlament odlučio je u međuvremenu istražiti propast Credit Suissea i dogovor o njegovom spašavanju u državnoj ‘režiji‘ koji je naišao na val kritika u javnosti.

Parlamentarno istražno povjerenstvo ne može zaustaviti transakciju, ali može ispitati menadžere obje banke kao i vladine dužnosnike. Osim toga, imat će pristup i zapisnicima sa sastanka u vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2024 06:31