EKONOMSKI SUMMIT

Švicarske Alpe nakon dvije godine ponovno postaju centar svijeta: Glavne teme foruma u Davosu bit će - krize

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi prvi održati govor putem video veze

Davos

 Fabrice Coffrini/Afp

Tri mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, rat i rizici koje on predstavlja za svjetsku ekonomiju bit će u središtu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu koji počinje u ponedjeljak.

Skup se vraća se u švicarsko zimovalište nakon dvije godine, zbog pandemije covida-19. Prošle godine, tradicionalni godišnji sastanak održan je online a varijanta omikron ove ga je godine ponovno pomakla, sa siječnja na svibanj.

"Naše prve misli idu prema ratu u Ukrajini", rekao je utemeljitelj WEF-a Klaus Schwab predstavljajući program ovogodišnjeg skupa.

U središtu godišnjeg sastanka bit će krize - rat u Ukrajini, pandemija koronavirusa i klimatske promjene dominirat će sastankom koji će se održati od ponedjeljka do četvrtka. Među ostalim, sudionici će raspravljati i o posljedicama rata na opskrbne lance, na opskrbu energijom i na sigurnost hrane.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi prvi održati govor putem video veze. Očekuje se da gosti foruma budu gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko i njegov brat Vladimir.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u ponedjeljak ujutro govorit će pred sudionicima u sklopu panel rasprave o tomu na koji način Njemačka kani postati manje ovisna o ruskoj energiji.

U četvrtak bi u Davosu govor trebao održati i njemački kancelar Olaf Scholz.

Na četverodnevnom skupu u švicarskim Alpama gotovo 2500 sudionika iz politike i gospodarstva raspravljat će o rješenjima međunarodnih problema.

Moto ovogodišnjeg skupa je "Povijest na prekretnici: Vladine politike i poslovne strategije".

"Naš glavni zahtjev prema svijetu je: nemojte prestati podržavati Ukrajinu", rekla je novinarima u nedjelju Ivana Klimpuš, ukrajinska parlamentarka koja je doputovala u Davos, pozivajući da se ne dopusti da Rusija ponovno povede novi rat, protiv bilo koga u regiji.

"Treba nam oružje, više od bilo čega drugoga", rekla je druga ukrajinska zastupnica u Davosu, Anastasia Radina.

U svjetlu sankcija nametnutih Rusiji, WEF je tu zemlju ove godine isključio s godišnjeg sastanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 21:55