RIJEČ STRUČNJAKA

"Svi upiru prstom u Microsoft, ali oni su u ovoj priči žrtva. Mislim da znam što će se sada događati..."

Ovo je jednostavno bug koji ruši sustave, ali kod kojeg ne postoji mogućnost eksploatacije

Nikola Dujmović

 Span/

Nikola Dujmović, direktor hrvatske kompanije Span, koja intenzivno surađuje s Microsoftom i između ostalog se bavi i cyber-zaštitom, podsjeća da je ovakav pad nešto što se događa vrlo rijetko i na što povremeno trebamo biti spremni.

"Stvar je vrlo jednostavna, povećana ovisnost o tehnologiji u globaliziranom svijetu ima veće posljedice kada se dogodi ovakav bug. Nedavno sam bio u Turkmenistanu i kada tamo rikne komp, jednostavno ga maknu na stranu i sve rade na trgovačkom papiru. I svi su sretni jer više ljudi ima posla. Ovo je jednostavno bug koji ruši sustave, ali kod kojeg ne postoji mogućnost eksploatacije. I pad koji neće trajati danima, nego će se računati u satima i vjerojatno se sutra više nitko ovoga neće sjećati", naglašava Dujmović.

Podsjeća da je na sličan način nedavno stalo više od 40 tisuća McDonald‘sovih restorana jer je operater u partnerskoj firmi nešto pogriješio.

"Greška je nastala u CrowdStrikeu, ali pošto njih šira javnost ne zna, onda su se svi većinom koncentrirali na Microsoft, koji je u ovoj priči zapravo žrtva, premda ne velika. CrowdStrike je jedna renomirana i velika firma, ali im je promaknuo bug. Kako, ne znam, ali dogodilo se. Sada svi naprosto fizički moraju dignuti servere u ‘safe‘ modu, pobrisati taj driver, vratiti na staro i restartati. To nije ni kompliciran ni težak proces, ali je nešto što treba napraviti i što zahtijeva određeno vrijeme", zaključuje prvi čovjek Spana Nikola Dujmović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2024 11:56