OBRAT U SLUČAJU ULJANIK

Svi su danas očekivali kraj agonije, govorilo se o spasu iz Kukuljanova... a onda su u jednom danu stigle dvije nove ponude

Na skupštini vjerovnika Uljanik u stečaju odlučeno je da se sazove nova dražba u narednih deset dana

 Samir Hadžić 

 Matija Djanjesic/Cropix

Uljanik ni u utorak nije prodan, iako je bilo gotovo pa sigurno da je jedini ponuditelj za kupnju poslovnih udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 tvrtka Adria Mont iz Kukuljanova kraj Rijeke. Ta je tvrtka naime ponudila za kupnju udjela 6,450.770,90 eura, i to za 54,77 posto u društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.

No, danas je na još jednoj skupštini vjerovnika Uljanik u stečaju odlučeno da se sazove nova dražba u narednih deset dana. Glavni razlog - u samo jedan dan došle su još dvije ponude. Zato je stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak predloži da se sazove nova dražba. Tijekom dana pristigla je ponuda tvrtke Ekobor iz Nove Gorice na 3,5 milijuna eura te ponuda trgovačkog društva GSP Offshore iz Rumunjske. Ta će grupacija dati svoju ponudu nakon dubinske analize poslovanja Uljanika.

image

Stečajni upravitelj Loris Rak

Goran Sebelic/Cropix

- Nakon mog jučerašnjeg prijedloga koji je bio uvjetovan opasnošću otvaranja stečajnog postupka nad društvom Uljanik Brodogradnja 1856, kao i činjenicom da smo imali samo jednu ponudu u kasnim poslijepodnevnim satima ponedjeljka, zaprimio sam još jednu ponudu kao i interes trgovačkog društva GSP Offshore iz Rumunjske s dokazom da su ispunili uvjete za dubinskom analizom i molbom da se da još kraći rok kako bi im se omogućilo sudjelovanje na dražbi i dala mogućnost kupnje poslovnih udjela. Te nove okolnosti ponukale su me da ponudim alternativna rješenja prema Skupštini vjerovnika koja će, s jedne strane, minimizirati opasnosti od otvaranja stečaja Uljanik Brodogradnje 1856, a s druge omogućiti većem broju sudionika sudjelovanje na dražbi. Na pragu tih mojih prijedloga Republika Hrvatska kao većinski vlasnik, ali i drugi vjerovnici prihvatili su prijedlog sazivanja nove dražbe koja bi se trebala održati unutar narednih deset dana - izjavio je nakon Skupštine Rak.

image

Uljanik još uvijek u pozrazi za ovim kupcem
Foto: Goran Sebelic/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix

Direktor Uljanik Brodogradnje 1856 Samir Hadžić ne krije optimizam što za Uljanik i dalje postoji nada.

- Nakon višemjesečne transparentne i po pravilima vođene prodaje, koja je od Uljanika napravila slučaj, u zadnjem pokušaju, nakon mnogih neuspješnih, imamo i tri zainteresirana moguća kupca. Drago mi je da se, u zadnjem trenutku za Uljanik i za prodaju udjela u Uljaniku, desila ovakva situacija jer prevelikog izbora nismo imali. S obzirom na blokadu računa i sve ono negativno što to nosi, nadam se da ćemo 9. veljače imati strateškog partnera i većinskog vlasnika s kojim možemo početi raditi i prestati se baviti svime ostalim - kazao je Hadžić. Inače, u ovoj je tvrtki trenutno zaposleno oko 240 radnika koji sada primaju zakašnjele plaće za prosinac. Naime, Uljanik Brodogradnja 1856 u blokadi je duljoj od 70 dana, a trenutni iznos blokade iznosi 1,6 milijuna eura. Ova tvrtka ima i dva nedovršena posla koji stoje i čekaju dokapitalizaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 16:02