DOBRI POKAZATELJI

Svi detalji Eurostatovog izvješća: Kako se Hrvatska počela odljepljivati od europskog dna po kupovnoj moći

Bugarska je i dalje na začelju ljestvice s BDP-om po stanovniku 45 posto ispod prosjeka EU

Ilustracija

 Duje Klaric/Cropix

Luksemburg i Irska bili su i u 2021. godini na čelu ljestvice zemalja EU po BDP-u po stanovniku iskazanom standardom kupovne moći dok je Hrvatska prestigla Slovačku i svrstala se uz Latviju, pokazale su preliminarne procjene Eurostata.

Luksemburški BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, bio je prošle godine više nego dva i pol puta veći od prosjeka EU, izvijestio je Eurostat u preliminarnim procjenama koje ove godine objavljuje prvi put.

Prvu procjenu za prethodnu godinu objavljuje krajem lipnja, a drugu sredinom prosinca.

U Eurostatu zacementiranu poziciju Luksemburga na čelu EU ljestvice objašnjavaju velikim udjelom inozemnih radnika u radnoj snazi kneževine.

"Iako ti radnici sudjeluju u stvaranju BDP-a, nisu uključeni u rezidencijalno stanovništvo koje se koristi za izračun BDP-a po stanovniku", podsjećaju u izvješću.

Njihova izdvajanja za potrošnju evidentiraju se na nacionalnim računima njihovih matičnih zemalja, dodaju.

Malta i Francuska najbliže prosjeku

Na drugom je mjestu ljestvice Irska čiji je BDP po stanovniku, iskazan standardom kupovne moći, u 2021. bio više nego dva puta veći od prosjeka u EU.

Visoka razina BDP-a po stanovniku u Irskoj djelomično se može objasniti prisustvom velikih multinacionalnih kompanija s vrijednim intelektualnim vlasništvom, navodi se u izvješću Eurostata, objavljenom sredinom prošlog tjedna.

Ugovorna proizvodnja s tom imovinom doprinosi BDP-u dok se veliki dio prihoda ostvaren od te proizvodnje vraća krajnjim vlasnicima tvrtki u inozemstvo, dodaju statističari.

S velikim odmakom slijede Danska i Nizozemska, s približno za trećinu većim BDP-om po stanovniku od europskog prosjeka.

Blizu su Švedska, s gotovo četvrtinu većim BDP-om od prosjeka EU, te Belgija, Austrija i Njemačka, s BDP-om po stanovniku za oko petinu većim od prosjeka EU.

Finska ima 13 posto veći BDP od prosjeka Unije, a Francuska četiri posto, nadomak prosjeka u eurozoni koji je za pet posto veći od prosjeka u 27-članoj Uniji.

Malta je nešto ispod prosjeka u EU, a slijede Italija, Češka i Slovenija, s BDP-om za pet do 10 posto nižim od europskog prosjeka.

U Rumunjskoj, Portugalu, Mađarskoj i Poljskoj BDP po stanovniku približno je za četvrtinu niži od prosjeka Unije.

Poboljšanje u Hrvatskoj

Hrvatska je u 2021. bilježila BDP po stanovniku, mjeren standardom kupovne moći, za 30 posto niži od prosjeka u EU. To znači da je smanjila zaostatak za prosjekom u odnosu na 2020. kada je BDP po stanovniku bio 36 posto niži od europskog prosjeka.

Najbliža je Hrvatskoj Latvija, s 29 posto nižim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije.

Bugarska je i dalje na začelju ljestvice s BDP-om po stanovniku 45 posto ispod prosjeka EU, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Osim Bugarske, lošije od Hrvatske stoje još samo Grčka, s BDP-om po stanovniku za 35 posto nižim od prosjeka Unije u 2021., i Slovačka, gdje je bio niži za 32 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. veljača 2024 18:11