Osvrt ministra gospodarstva

'Svi će biti zadovoljni mjerama. Molio bih Hrvate da shvate da mi nismo bogata Njemačka..'

Horvat je istaknuo kako će ministri morati prihvatiti rezanja u svojim resorima
Darko Horvat
 Boris Kovačev / CROPIX

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u četvrtak u HRT-ovoj emisiji “U mreži Prvog” da je u prvom paketu bilo 63 mjere, a danas će na sjednici Vlade usvojiti sveobuhvatni paket pomoći hrvatskom gospodarstvu.

- Ciljano i prvenstveno za spas svakog radnom mjesta i očuvanje likvidnosti svakom obrtu i trgovačkom društvu, rekao je Horvat.

Dodaje da nakon današnjeg dana nitko neće biti nezadovoljan iako se suočavaju s mnogim nepoznanicama.

- S ovim drugim setom mjera, odnosno travanjskim, otvaraju se linije, puštaju se rezerve u banke i mi na ovom setu mjera nećemo stati, rekao je.

- Na današnjoj sjednici Vlade otvaraju se nove kreditne linije, te će se vrlo brzo dogoditi i nova kreditna linija u kojoj će rizik podijeliti poslovne banke i Hrvatska banka za obnovu i razvitak.

Investicije

Horvat je kazao da HNB dobro čuva tečaj kune i otpušta likvidnost poslovnim bankama sukladno potrebama i traženja realnog poduzetničkog sektora. Naglasio je da je neki dan potpisao 103 odluke, a još ih je 9 u situaciji dodatne kontrole. Kaže da će europski novac za 103 poduzetnika biti generator investicija na razini preko 700 milijuna kuna

- Da se investicije događaju potvrda je jučerašnjih potvrda poduzetnika koji ulaze u sustav oslobađanja poreza na dobit gdje su generirali milijardu i 500 milijuna kuna potencijala novih investitorima za izgradnji novih proizvodno-prerađivačkih kapaciteta.

Dodao je da je Zdravko Marić spreman za dodatno zaduživanje, ali da se spasi radnike, obrte i trgovačka društva

- Ako uspijemo održati gospodarsku likvidnost na onoj razini temeljem koje su rađene ove projekcije, opseg za dodatnim zaduživanjem mogao bi biti relativno ma. No, činjenica je da hrvatski proračun za ovakve mjere ako situacija potraje cijele godine, ovo neće moći iznijeti bez dodatnog zaduživanja, naglasio je Horvat.

Nismo mi Njemačka

Kazao je da ova situacija nije samo zadesila Hrvatsku i Europu, već da su i svjetske ekonomije u sličnoj situaciji.

- Molio bi hrvatsku javnost, građane i poduzetnike da probaju shvatiti situaciju da Hrvatska nije jedna bogata Njemačka ili Amerika tako da ne može kopirati sve one mjere koje rade velike i bogate ekonomije, a za Hrvatsku je u ovom trenutku to neodrživo, rekao je.

Horvat je naglasio da će i javni sektor morati podnijeti solidarnost smanjenju svojih materijalnih prava, a da će morati sa socijalnim partnerima razgovarati.

- Kada zaključimo set mjera one imaju svoje djelovanje i na poduzetnike, javni, obrtnički sektor i sve one koje trpe posljedice koronavirusa, istaknuo je.

Rezovi i u javnom sektoru

Horvat je istaknuo kako će ministri morati prihvatiti rezanja u svojim resorima, a javni sektor će morati podnijeti smanjenja. Uskoro se, kaže, kreće u razgovor sa socijalnim partnerima.

Rekao je da s prvim setovima mjera za turizam će ministar Gari Cappelli već danas s nekoliko izmjena zakonskih i podzakonskih akata djelovati.

- Ono što je sigurno da turistička sezona neće biti onakva za kakvu smo se pripremali , određenih modifikacija će sigurno biti, a ono što je dobro da će svi opskrbni i proizvodni lanci koji su bili spremni za turističku sezonu sav taj svoj logistički potencijal može usmjeriti u osiguranju maloprodaje i veleprodaje i zato nema nedostatka niti jednog proizvoda na pliocama, dodao je Horvat.

Kazao je da u cijeloj ovoj situaciji vidi jednu veliku priliku i u segmentu poljoprivredne proizvodnje, proizvodnje hrane, prerađivačke industrije i same proizvodnje.

- Velik dio poslodavaca i u problemima vidi svoju priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2023 12:20