Potpisan memorandum

Sveučilište Algebra i Veleučilište Edward Bernays započeli proces spajanja

U akademskoj godini 2024./2025. studenti se i dalje zasebno upisuju u programe jedne od institucija, a dogodine će se upisivati zajedno

Konferencija za medije o spajanju Algebre i Bernaysa

 Darko Tomas/Cropix

Sveučilište Algebra i Veleučilište Edward Bernays potpisali su memorandum o razumijevanju koji označava početak udruživanja tih dviju visokoškolskih institucija u jednu, koja će od jeseni, s početkom nove akademske godine, nositi naziv Algebra Bernays. Proces spajanja bit će službeno dovršen do kraja kalendarske godine, pa će se u akademskoj godini 2024./2025. studenti i dalje zasebno upisivati u programe jedne od institucija, a dogodine će se upisivati zajedno. Nastava će se za sve studente već od ove jeseni održavati na Algebrinu kampusu u Gradišćanskoj ulici.

- Ovim udruživanjem postat ćemo veća i značajnija platforma. Vjerujemo da će naša vrijednost zajedno biti veća od zbroja pojedinačnih. Danas je u Hrvatskoj najveće ograničenje prikupiti dovoljno kvalitetnih ljudi, pa je upravo to razlog zašto smo se odlučili na spajanje institucija i svih zaposlenika koji rade u njima - objasnio je Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra.

image

Mislav Balković, rektor Sveučilišta Algebra

Darko Tomas/Cropix

Iste ideje i vizija

Predsjednik Uprave Algebre Tomislav Dominiković prisjetio se kako je njihova ideja prije više od 25 godina začeta u sobi privatnog stana da bi danas bili prepoznati po iskoracima u obrazovanju i kvaliteti koju nude svojim studentima.

- Za spajanje smo se odlučili jer smo iste ideje i viziju prepoznali kod osnivača i ljudi koji stoje iza Bernaysa. Udruživanjem dvaju snažnih i prepoznatljivih visokih učilišta postajemo najveće privatno učilište u Hrvatskoj, a brojem studenata nadilazimo i velik dio javnih - rekao je Dominiković.

image

Predsjednik Uprave Algebre Tomislav Dominiković

Darko Tomas/Cropix

Mario Petrović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Edward Bernays, smatra da je sve što su radili tijekom svoja četiri desetljeća u privatnom obrazovanju (kada se zbroje pojedinačne godine) vodilo prema ovakvom spajanju. Ozbiljni razgovori o toj mogućnosti pokrenuti su, otkrio je, početkom godine.

image

Mario Petrović, predsjednik Upravnog vijeća Veleučilišta Edward Bernays

Darko Tomas/Cropix

Zdrave institucije

- Ako postoje dvije zdrave institucije koje dobro posluju i kvalitetno se razvijaju, u našem je društvu neophodno udruživanje. Prvenstveno zbog toga što nas je u Hrvatskoj sve manje, pa moramo misliti kako kvalitetom nadomjestiti kvantitetu - poručio je Petrović.

Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays, dodao je da te dvije ustanove zajedno mogu postići velike stvari i u promicanju privatnog visokoškolskog obrazovanja.

image

Damir Jugo, dekan Veleučilišta Edward Bernays

Darko Tomas/Cropix

- Predrasuda da privatno obrazovanje nije jednako kvalitetno je nezaslužena jer su i Algebra i Bernays po rezultatima pri samom vrhu u zemlji - istaknuo je Jugo.

Algebra i Bernays očekuju da će njihovo udruživanje, koje, kako su istaknuli, predstavlja spajanje dviju komplementarnih institucija, u budućnosti donijeti brojne dobrobiti. Ove jeseni očekuju upis 2800 studenata, a trenutne su projekcije da će se taj broj tijekom pet godina povećati na 4500 polaznika njihovih programa. Trenutno zbroj njihovih pojedinačnih prihoda iznosi 23 milijuna eura, a u budućnosti očekuju rast do 40 milijuna eura. Dobit će i pristup projektima koji im do sada nisu bili dostupni. Osim toga, spajanje će omogućiti razvoj novih studijskih programa i interdisciplinarnih kolegija, ali i unapređenje postojećih zbog spajanja stručnjaka iz obje visokoškolske institucije na jednom mjestu.

"Najveći dobitnici od ovog spajanja su studenti i društvo u cjelini", uvjeren je Mislav Balković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 05:18