NAJBOLJI GRADOVI 2021.

Sveta Nedelja i Zaprešić pokušat će prekinuti dominaciju istarskih gradova u kvaliteti života

Uz aktualnog pobjednika u toj kategoriji izbora najboljih gradova, Rovinj, te Poreč koji je trijumfirao 2017. i 2018., u završnici izbora je i Labin
Sveta Nedelja
 CROPIX/Arhiva

Poreč i Rovinj, koji su dosad u izboru najboljih gradova Jutarnjeg lista, portala Gradonačelnik.hr i agencije Ipsos proglašavani najboljim srednjim gradovima za život, ušli su i u ovogodišnju završnicu izbora u toj kategoriji.

Da se u Istri, barem kad je riječ o gradovima s više od deset, a manje od 35.000 stanovnika, najbolje živi, dokazuje i ulazak Labina u "kvintet" srednjih gradova, među kojima će se tražiti pobjednik izbora najboljih gradova u toj kategoriji, a preostala dva kandidata su Sveta Nedelja i Zaprešić.

Za izračun ukupnog pokazatelja kvalitete života u hrvatskim gradovima organizatori izbora analizirali su 29 kriterija, a proveli su i anketu među građanima o tome što im je najvažnije kad ocjenjuju kvalitetu života u svojoj sredini. Podaci koji su se uzimali za izračun kvalitete života u gradovima najvećim su dijelom ekonomske naravi, no uzeti su obzir i pokazatelji komunalnog i pedagoškog standarda, kao i zaštita okoliša.

Kad je riječ o visokim pedagoškim standardima Rovinja, aktualnog pobjednika u toj kategoriji izbora najboljih gradova, oni se ogledaju u podatku da su proračunska izdvajanja iz rovinjskog proračuna za školarine i stipendije (119 kuna po stanovniku) najveća među srednjim gradovima.

Daljnja ulaganja

Rovinj ima i jedan od dva najbolja dosega u toj konkurenciji za kriterije prosječnog dohotka po stanovniku (39437 kuna) i broja obrtnika (51) na tisuću stanovnika.

Govoreći o daljnjim ulaganjima u podizanje kvalitete života u svojoj sredini, rovinjska gradska uprava skrenula nam je pozornost na novu Sjevernu luku San Pelagio, koja je otvorena ove godine, i u koju je investirano 53 milijuna kuna.

Dvostruki pobjednik u kategoriji izbora najboljih gradova, Poreč, pokušat će vratiti naslov, među ostalim, najboljim pokazateljima u trima prestižnim kriterijima. Riječ je o prosječnome broju zaposlenih (444) na 1000 stanovnika, udjelu obrtnika u ukupnoj populaciji (57 obrtnika na 1000 stanovnika) i pedagoškom standardu u vrtićima izraženom u omjeru odgojitelj na petero djece.

- Poreč je poznat po brojnim nadstandardima koje osigurava svojim stanovnicima, a paralelno se ovdje provodi pedesetak projekata EU - ističu u porečkoj gradskoj upravi.

Labin se treći put plasirao u završnicu izbora najboljih srednjih gradova zahvaljujući "top 5" pokazateljima u tri prestižna kriterija kvalitete života. Među ostalim, Labin ima jedan od pet najvećih prosječnih dohodaka po stanovniku (37.792 kune) i najviših udjela proračunskih izdvajanja za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade od 45 posto.

- Jedan od trenutačno najvažnijih, kapitalnih projekata Labina jest gradnja Doma za starije, a vrijednost investicije je 36 milijuna kuna - najavljuju u toj gradskoj upravi.

Efikasnost

S najvećim prosječnim dohotkom po stanovniku i najboljom efikasnošću gradske uprave među srednjim gradovima, Sveta Nedelja pokušat će prekinuti dominaciju istarskih gradova u kategoriji izbora najbolji grad. U Svetoj Nedelji prosječan dohodak po stanovniku iznosi 43.803 kune, a učinkovitost gradske uprave, koja je osigurala i besplatan javni prijevoz, ogleda se u 3,3 milijuna kuna proračunskih prihoda po zaposlenome u upravi.

Aduti Zaprešića su, među ostalim, o najveće proračunsko izdvajanje za sufinanciranje gradskog prijevoza od 3,8 posto zaprešićkog proračuna među srednjim gradovima i prosječan dohodak po stanovniku od 39.016 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:13