PRESLAGIVANJE DUGA

Švedski investicijski gigant postao vlasnik 49 posto geotermalnog istražnog polja u Slatini

Danir AB dobio je od Cindriga 49 posto tvrtke koja kontrolira istražno polje Slatina 3.

Gradilište istražnog polja geotermalnih izvora Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji. 

 Cindrigo/

Dok su radovi na istražnom geotermalnom polju Slatina 3 u Virovitičko-podravskoj županiji ljetos stali zbog predstečaja investitora, tvrtke EES Dravacell Energetika, najnoviji podaci s tržišta kapitala pokazuju da taj projekt ima novog suvlasnika. Riječ je o švedskoj kompaniji Danir AB, korporaciji s godišnjim prihodima od 1,2 milijardi dolara i 11 200 zaposlenih koja dio poslovanja bazira na razvoju biznisa koje je sama pokrenula a dio na ulaganjima u biznise koje su pokrenule druge kompanije.
Tako je Danir AB, među ostalim, uložio i u britansku kompaniju Cindrigo, u čijem je vlasništvu 90 posto EES Dravacell Energetike, koncesionara na Slatini 3. Cindrigo je ljetos objavio da nakon uloženih pet milijuna funta u slatinski projekt odustaje od daljnjeg bušenja na tom polju zbog, kako su obrazložili, odluke Agencije za ugljikovodike (AZU) da im ne udovolji zahtjevu za produljenje dozvole za Slatinu 3. Prava je, međutim, istina da dozvole za istraživanje geotermalnih izvora produljuje Ministarstvo gospodarstva, da su Britanci iskoristili maksimalni broj produljenja, probili sve rokove za bušenje i da im je koncesija istekla u travnju ove godine.

Zajmovi za vlasništvo

Istodobno s objavom o odustajanju od projekta Slatina 3, Cindrigo je na zagrebačkom Trgovačkom sudu pokrenuo postupak otvaranja stečaja u EES Dravacell Energetici. Prema pripadajućoj dokumentaciji dostavljenoj sudu, Cindrigo vlasništvo u EES Dravacell Energetici kontrolira preko tvrtke Cindrigo Geothermal Limited s sjedištem u Londonu u kojoj 49,1 posto vlasništva kontrolira Danir AB. Biznisi koje je Danir AB pokrenuo ili u njih uložio sežu od nekretnina i turizma, preko naprednih tehnologija i konzaltinga do istraživanja rudnih bogatstava.
Švedska korporacija dobila je suvlasništvo u Cindrigo Gheotermal Limitedu u zamjenu za pozajmice koje je davala Cindrigu u tri navrata, u listopadu i studenome prošle te u siječnju ove godine. Ukupno su Šveđani posudili Cindrigu 4,5 milijuna funti, prema poslovnim izvješćima Cindriga. Otprilike isti iznos zaveden je u predstečaju EES Dravacell Energetike kao dug tvrtke povezanim društvima. U svakom slučaju, vjerovnički odnosi unutar EES Dravacell Energetike raspetljavati će se u stečaju.
Kada je u pitanju istražno polje Slatina 3, koncesionar je u obvezi, bez obzira na stečaj, sanirati bušotinu. U suprotnome država može aktivirati bankarsku garanciju koju je koncesionar predao prilikom ishođenja koncesije. Država je koncesiju za Slatinu 3 EES Dravacel Energetici dodijelila 2018.. Tada je stopostotni vlasnik spomenute tvrtke bio poduzetnik Marinko Mikulić koji je 90 posto vlasništva u EES Dravacel Energetici prodao Cindrigu u rujnu 2022..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 16:11