Potražnja nadmašuje ponudu

Sve teže do vlastitog doma u Splitu: Cijene novih kvadrata skočit će i do 3000 eura

Sve novogradnje prodaju se dok su još 'u papirima'. Opasno rastu i cijene parcela
Split
 HANZA MEDIA

Činjenica da odnos ponude i potražnje na tržištu diktira cijene nekretnina zadnjih je mjeseci potvrđena u Splitu na primjeru stambenih kvadrata. Zahvaljujući tome što potražnja znatno nadilazi ponudu, cijene su, čini se nezaustavljivo, krenule uzlaznom putanjom.

Istina je pri tom da se najčešće govori o rabljenim stanovima, što ne čudi zna li se da je gradnja stambenih višekatnica u Splitu svedena na minimum.

Prema informacijama investitora s kojima smo razgovarali na ovu temu, ovoga trenutka u Splitu je u gradnji oko stotinu stambenih jedinica, raspoređenih na nekoliko lokacija, a neslužbeno doznajemo da je u pripremi gradnja jedne zgrade u samom središtu grada. Stanovi u gradnji nisu uglavnom u ponudi jer su odavno prodani, što će reći da ih investitori grade za poznate kupce.

Nedostatak novogradnji je toliko izražen da se stanovi kupuju kao u vrijeme nakon Domovinskog rata (1997. i 1998. godine), a to znači dok su još 'u papirima', piše Slobodna Dalmacija.

Cijena novih kvadrata kreće se od 2400 do 2600 eura, na atraktivnijim lokacijama, međutim, očekuje se rast na 2800 do 3000 eura.

- Cijene naših stanova povećane su za nekoliko postotaka - kaže nam jedan od investitora, obrazlažući rast povećanjem troškova gradnje.

Taj nas trošak opet vraća na odnos ponude i potražnje. Nije nepoznanica da Split oskudijeva građevinskim parcelama. Vlasnici su stoga u poziciji diktirati cijene što i rade.

I dok je nedavno cijena kvadrata parcele na širem području Splita iznosila 550 eura, danas se za onu imalo komunalno opremljenu traži 700 do 800 eura po kvadratu. Podsjetimo da su u pitanju površine od nekoliko tisuća kvadrata, što iznos u konačnici čini pozamašnim.

Drugi uzrok rastu troška gradnje stanova je rast cijene radne snage u građevinarstvu.

- Danas je teško naći keramičara pogotovo kvalitetnog, navodi primjer jedan od naših sugovornika. I kad ga nađeš, platiš cijenu koju traži. Nekada su meštri trčali za investitorima i vukli ih za rukav, a danas investitori trče za meštrima, slikovito nam je prikazao situaciju naš sugovornik.

Dobroj prodaji stanova u novogradnjama sigurno su pridonijele i povoljne kamatne stope za stambene kredite. Banke koje prate investitore u realizaciji projekata, njihovim kupcima, naime, nude kredite uz kamatnu stopu između 2,8 i 3 posto.

Stanove u novogradnjama u Splitu, kao i do sada uostalom, kupuju uglavnom pomorci, poduzetnici i sportaši. Oni plićeg džepa moraju se zadovoljiti već rabljenima.

Izdvojili smo neke ponude

Iz ponude više tisuća stanova oglašenih na prodaju preko interneta, u Splitu smo izdvojili:

- Žnjan 131 kvadrat 350.000 eura (2671 euro po kvadratu)

- Meje 79 kvadrata 270.000 eura (3417 eura po kvadratu) - Pujanke 57 kvadrata 142.500 eura (2500 eura po kvadratu)

- Bačvice 122 kvadrata 430.000 eura (3524 eura po kvadratu) - Brda 60 kvadrata 100.000 eura (1670 eura po kvadratu)

- Brda 67 kvadrata + terasa 35 kvadrata, potpuno namješten, garažno i parkirno mjesto 190.500 eura (2840 eura kvadrat)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 17:22