KONKURENT LIDLU

Sve glasnije špekulacije oko toga tko će biti vlasnik jednog od najstarijih hrvatskih trgovačkih lanaca

Pojavio se novi kupac

Studenac dućan

 Vedran Peteh/Cropix

U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji. Iz Enterprise Investorsa danas su nam samo kratko poručili kako je poznato da je njihova investicija u Studenac pri kraju, i nisu demantirali da je Biedronka u igri.

"Možemo potvrditi da smo angažirali JP Morgan da razmotri strateške opcije za Studenac, sve ostalo zasad ne možemo komunicirati", poručio nam je danas kratko Tomislav Tomljenović, regionalni direktor Enterprise Investorsa za Adria regiju.

Konkurent Lidla

Biedronka je diskontna trgovina koja je u Poljskoj glavni konkurent Lidlu, ima trgovine i u preko 1300 gradova i na poljskom tržištu prisutna je već 29 godina. Na kraju 2023. godine imali su 3.569 poslovnica i godišnji prihod od 21,5 milijardi eura te dvoznamenkasti rast u zadnje dvije godine. Kako stoji na njihovim stranicama, "stupovi strategije tvrtke su pažljivo odabrani proizvodi najviše kvalitete, ponuđeni po svakodnevno niskim cijenama". U 2022. Biedronka je surađivala s gotovo 1400 poljskih dobavljača.

Trgovački lanac Biedronka inače je u vlasništvu portugalske tvrtke Jerónimo Martins, koja u portfelju ima i lanac supermarketa Pingo Doce i lanac trgovina Recheio u Portugalu, te kvartovskih trgovina Ara u Kolumbiji. Usto imaju razvijen poljoprivredno-prehrambeni biznis u Portugalu i Maroku te lanac kozmetičkih trgovina Hebe, u Poljskoj i Češkoj te online prodaju Hebe u Slovačkoj.

Godišnji prihod tvrtke iznosi 30,6 milijardi eura i te su 19. najveći trgovac hranom u Europi. Jerónimo Martins Polska SA zapošljava više od 80 tisuća ljudi, najveći je poslodavac u Poljskoj i druga najveća poljska tvrtka. Tvrtka je strateški partner Foruma za odgovorno poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:51