OZBILJAN RAST

Svake od iduće tri godine Adris grupa u turizam planira investirati prosječno više od 800 milijuna kuna

U prvih pola godine povećali su ukupne prihode za 16 posto, a dobit je uvećana trostruko

Panorame otvorenog luksuznog Grand Park Hotela, prvog hotela u Hrvatskoj s pet plus zvjezdica

 Goran Sebelic/Cropix

U prvih pola godine Adris grupa je povećala ukupne prihode za 16 posto, na 2,9 milijardi kuna, a dobit je uvećana trostruko i iznosila je 157 milijuna kuna. Pritom je turistički dio Adris grupe ostvario prihod od 631 milijun kuna, što je dvostruko više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, ali i pet posto više od rekordne 2019. godine.

"Buking je u ovom trenutku znatno bolji od prošlogodišnjeg i pokazuje da postoji snažan interes za dolazak gostiju i u nastavku glavne sezone i posezoni", stoji u financijskom izvješću Grupe.

image

Grand Park Hotel Rovinj

Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Tržišni udjel

Dobit Croatia osiguranja d.d. iznosila je 217 milijuna kuna, što predstavlja povećanje od 4 posto, a ukupna bruto zaračunata premija popela se na 1,81 milijardu kuna, što je sedam posto više nego u prvoj polovici prošle godine. U financijskom izvješću stoji da je društvo "učvrstilo svoju lidersku poziciju" s ukupnim tržišnim udjelom od 28,3 posto, a u neživotnim osiguranjima taj je udjel i veći - iznosi 33,3 posto, pri čemu je u prvom polugodištu u tom segmentu ostvaren njegov rast od 1,4 postotna boda. Dok zaračunata premija neživotnih osiguranja iznosi 1,6 milijardi kuna, kod onih životnih iznosi samo 195,7 milijuna kuna i bilježi smanjenje za čak 29,7 posto, što samo potvrđuje pad interesa za tu vrstu osiguranja. Najveći dio rashoda, pak, čine izdaci za štete, koji iznose 59,3 posto, odnosno 804,9 mil. kuna, što predstavlja povećanje od 4,9 posto u odnosu na usporedivo razdoblje, dok likvidirane štete iznose 775 milijuna kuna te su se smanjile za 6,2 posto u usporedbi s promatranim periodom. Grupa je zadovoljna i poslovanjem Cromarisa koji je prodao 6971 tonu ekvivalenta svježe ribe, odnosno 26 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 29 posto, ponajprije zahvaljujući snažnom rastu na tržištima Italije i Španjolske.

Kada je riječ o planovima ulaganja, Adris grupa navodi da će ona u turističkom dijelu ove godine iznositi više od 400 milijuna kuna, a najveći dio odnosi se na rekonstrukciju i repozicioniranje zagrebačkog hotela Panorama.

Westin i Marjan

"Više od 100 milijuna kuna uloženo je u podizanje kvalitete kampova. Nastavljaju se i pripreme na dva strateška turistička projekta, zagrebačkom hotelu Westin te splitskom hotelu Marjan", navodi Adris grupa. U sljedeće tri godine u turistički dio poslovanja namjerava prosječno godišnje investirati više od 800 milijuna kuna.

Nastavljaju se i ulaganja u razvoj zdravstvenog segmenta. Uz već postojeće Croatia Poliklinike, u planu je otvorenje još jedne do kraja ove godine te dviju tijekom 2023.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:15