UZGAJIVAČI TVRDE

Superskupe Vrgoračke jagode na zagrebačkom Dolcu su prevara: ‘Ovo se događa svake godine...‘

Lovi se u mutnom. Možemo mi to prijavljivati, ali je uzaludno, svi se ogluše, kaže Milan Franić, predsjednik Udruge Vrgoračka jagoda

Ilustrativna fotografija

 Vojko Basic/CROPIX

Iz tvornice još uvijek nije stigla ambalaža za Vrgoračke jagode, a berba počinje tek za desetak dana. Tako tvrde naši sugovornici iz Grada Vrgorca i Udruge Vrgoračka jagoda, koja okuplja više od 100 uzgajivača. To je više od 90 posto uzgajivača jagoda. Riječ je o zelenim košaricama s prepoznatljivim logom Vrgoračke jagode Hrvatska. Ako je netko i imao ranije sazrijevanje jagoda, radi se o vrlo malim količinama koje se ne isplati poslati u Zagreb, kažu nam. Dakle, naši sugovornici tvrde da u narednih sedam, osam dana hrvatski građani ne mogu kupiti Vrgoračku jagodu.

- Lovi se u mutnom kao i svake godine. Uvezu se jagode na Žitnjak, pa se prepakiraju u manje košarice i prodaju kao vrgoračke. Možemo mi to godinama prijavljivati, ali je uzaludno, jer nitko ne reagira na te pojave. Svi se ogluše na prijave. Osim toga, cijenu od osam eura po kilogramu možemo samo sanjati. Naša je procjena da će se vrgoračka jagoda najčešće prodavati po cijeni od tri eura. Ako bude takva cijena, bit ćemo zadovoljni. U samom početku berbe može biti četiri do pet eura i takva cijena može biti najviše sedam osam dana tako.

Naime, početna cijena vrlo brzo padne. Ove godine imamo procjenu da će cijene biti lošije nego što smo očekivali jer je povećan uvoz jagoda iz nekih zemalja. Radi se o ogromnim količinama, a vjerojatno je da države iz kojih dolaze jagode na naše tržište daju uzgajivačima skrivene poticaje. Nikako drugačije ne možemo opravdati tako nisku cijenu uvoznih jagoda, jer su troškovi transporta visoki, a i trošak berača je veći u tim zemljama, nego kod nas.

Uglavnom, na policama trgovačkih lanaca su uvozne jagode. Netko bi trebao istražiti kakve se jagode plasiraju na police naših trgovačkih lanaca i provjeriti radili se o dampingu ili možda nečem drugom. Građane razumijem što kupuju uvozne jagode jer je kod nas kupovna moć niska - ističe Milan Franić, predsjednik Udruge Vrgoračka jagoda, koji dodaje da su vrgorački uzgajivači jagoda godinama na početku berbe izloženi istim dezinformacijama.

- Mi smo iz Vrgorca redovito na udaru jer prvi iz Hrvatske plasiramo jagode na tržište, ali s istim problemima se nešto kasnije susreću i naše kolege iz Zagrebačke županije. Kolege nailaze na iste probleme kao i mi - pojašnjava Franić.

Prema procjeni predsjednika Udruge Vrgoračka jagoda, ovogodišnji urod Vrgoračke jagode iznositi će između 500 i 600 tona.

- To je dobar urod s obzirom na činjenicu da imamo pad interesa, pogotovo mlađih uzgajivača. Mlađi ljudi odustaju jer je ovo zahtjevan posao. Tako da je proizvodnja pala za oko 20 posto - otkriva Milan Franić i dodaje da su vrgorački uzgajivači dosegli svjetski standard jer je većina površina pod jagodama natkrivena, ali naglašava da je pad interesa za uzgojem jagoda na vrgoračkom području evidentan.

Razlog je to što je to s jedne strane jako težak posao, a i to što su nužna ogromna ulaganja po hektaru.

- Ako hoćete zadovoljiti sve parametre, onda trebate uložiti oko 50 do 60.000 eura po hektaru. S jednog hektara površine dobijete oko 20 tona jagoda. Ako ih prodate po tri eura po kilogramu, onda ste na pozitivnoj nuli. Ako vam je cijena dva eura po kilogramu, onda ste u minusu. Tu je i problem s nedostatkom berača. Naši kolege iz doline Neretve imaju berače iz Filipina, ali njihova je prednost u tome što uzgajaju i ostale kulture pa ih mogu zaposliti i kod branja kupusnjača, lubenica i mandarina. Mi uzgajamo samo jagode i u pravilu smo mali uzgajivači. To ima svoja ograničenja što se tiče održivosti poslovanja - pojašnjava Milan Franić.

Goran Franić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, gospodarenje prostorom i komunalne poslove Grada Vrgorca, kaže da je upravo obišao nasade jagoda i da berba sigurno neće početi još za desetak dana.

- Dio plodova polako dobiva rozu boju, ali treba barem minimalno deset dana da bi plod bio za branje. Kopiranja je bilo uvijek i bit će, ali to je posao nekih institucija - rekao nam je Goran Franić.

‘To je bezobrazno‘

Milan Franić je potvrdio da je OPG Robert Vuković u čijoj su se košari, navodno, nalazile jagode na zagrebačkom Docu uzgajivač jagoda iz Vrgorca. Međutim,upućuje nas da treba provjeriti deklaraciju .

- Provjerio sam kod dva uzgajivača koji imaju jako male količine vrlo ranih jagoda i oni su ih lokalno prodali po četiri eura po kilogramu. Dakle, ako negdje ima cijena od osam eura onda je to bezobrazno. Ovo je posao na kojem najviše zarađuju prekupci i to svi moramo biti svjesni“, tvrdi Milan Franić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2024 11:25