SOLARI U EKSPANZIJI

Sunčeva energija u EU ovog ljeta nadmašila energiju iz hidroelektrana: Nažalost, razlog pada hidroelektrana nije dobar...

Unatrag četiri godine najviše je solarne kapacitete povećala Poljska, za 26 puta

Ilustrativna fotografija

 Fabrice Coffrini/Afp

Europska unija proizvela je ovog ljeta više struje u fotonaponskim sustavima nego u hidroelektranama, pokazalo je u četvrtak istraživanje instituta Ember Climate.

EU je od svibnja do kolovoza iz Sunčeve energije proizveo proizveo 99,4 teravat sati struje, za 28 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Udio solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje iznosio je 12,2 posto, u usporedbi s devet posto u ljeto prošle godine. Time su fotonaponski sustavi nadmašili hidroelektrane i izjednačili s vjetroelektranama, utvrdio je Ember Climate.

Razine vode u europskim hidroelektranama snažno je pala ovog ljeta zbog dugotrajnih vrućina.

U Ember Climatu pak ističu da je čak 18 od 27 zemalja EU-a oborilo rekorde u udjelu solarne energije u ukupnoj proizvodnji struje, a prvo mjesto pripalo je Nizozemskoj gdje je iznosio 23 posto.

Slijede Njemačka s 19 i Španjolska sa 17 posto.

Udjele veće od 10 posto zabilježile su i Belgija, Cipar, Danska, Estonija, Grčka, Mađarska i Italija.

Unatrag četiri godine najviše je solarne kapacitete povećala Poljska, za 26 puta, s udjelom solarne energije u ukupnoj proizvodnji ovog ljeta od osam posto.

Hrvatska, Latvija, Litva i Luksemburg isključeni su iz analize budući da njihov uvoz električne energije premašuje 30 posto potražnje, navodi se u izvješću. Švedska je pak isključena zato što nisu objavljeni podaci prije 2022.

Proizvodnja solarne energije ubrzava širom Europe, pa je tako u EU između 2020. i 2021. porasla za osam teravat sati, a između 2021. i 2022. za čak 22 teravat sata.

Dodatna solarna energija odgovara uvozu plina u vrijednosti 29 milijardi eura, pokazuju izračuni istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 09:54