potvrđena šuškanja

Sunce hotele preuzima američki KSL Capital, a upravljanje Valamar

Nakon godinu dana pregovora i vaganja ponuda triju potencijalnih investitora Jako Andabak odlučio je, čini se, sklopiti deal s američkim investicijskim fondom
Jako Andabak
 Vojko Basic/Cropix

Oko godinu traju šuškanja o tome da Jako Andabak prodaje svoj turistički portfelj, odnosno kompaniju Sunce hoteli, a čini se da bi taj posao ovih dana napokon mogao biti i formaliziran. Naime, prema nepotvrđenim informacijama, kompaniju Sunce hoteli trebala bi preuzeti američka investicijska kompanija KSL, a upravljanje hotelima bilo bi povjereno domaćoj kompaniji Valamar.

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, zajednička ponuda KSL-a i Valamara doista je bila jedna od tri ponude koje su zainteresirani investitori predali za kupnju Sunce hotela, no s obzirom je kompanija na burzi, tijekom jučerašnjeg dana nije bilo moguće dobiti službene informacije iz ove tvrtke, sve dok neka objava službeno ne bude poslana i na tržište.

Udar pandemije

"Ne možemo komentirati medijske napise", kratko su nam poručili iz kompanije Jake Andabaka.

Zasad tako ostaje nepoznato kolika je visina ove transakcije te na koje se točno smještajne kapacitete odnosi, no iz sektora doznajemo da bi ulazak tog američkog fonda na naše tržište trebao predstavljati veliki iskorak za domaći turizam.

Sunce hoteli, naime, u portfelju ima 11 hotela u Bolu, Brelima, Supetru i Tučepima, jedan kamp te hotel TUI Blue Jadran, koji dijeli s tom njemačkom turističkom kompanijom, a u većinskom vlasništvu imaju i Zračnu luku Brač.

No, osim toga Andabak posjeduje Bizovačke toplice, kao i hotel Kaj u Mariji Bistrici, formalno-pravno u vlasništvu tvrtke Salve Regina.

Prema podacima iz izvješća koja objavljuju na burzi, kompanija je 2019. godinu završila prihodima od 449 milijuna kuna te zabilježila udar na poslovanje zbog bankrota Thomasa Cooka, kompanije koja je uz alotman prodavala dio smještajnih kapaciteta Bluesuna. Zbog tih je događaja kompanija imala trošak od 21,3 milijuna kuna (16,9 milijuna kroz otpis potraživanja te 4,4 milijuna kroz izgubljeni prihod od garancija), a potom je dodatni udar, kao i ostatak sektora, tvrtka primila u 2020. godini kad je zbog pandemije turistički promet drastično pao.

Prema kvartalnim izvješćima koja je grupa objavljivala za prošlu godinu, tvrtka je u prva tri kvartala zabilježila 60,8 posto manji prihod nego u godini ranije, a zabilježeni je gubitak na razini 45,65 milijuna kuna.

Šuškanje na tržištu

Glasinama da Andabak prodaje tvrtku pridonijela je i činjenica da je početkom siječnja prošle godine njegov portfelj, koji je bio razdijeljen kroz više poslovnih subjekata, okrupnjen kroz zajedničku kompaniju Sunce hoteli, s temeljnim kapitalom od 595,5 milijuna kuna, no ni tada od tog poduzetnika nije bilo moguće dobiti informacije o tome jesu li šuškanja na tržištu istinita.

Inače, Andabak, koji poslovno surađuje s TUI-jem, prije nekoliko je godina najavljivao i veliku investiciju u Sutivanu na otoku Braču, na kojem je u suradnji s tom njemačkom turističkom kompanijom trebao graditi tri nova hotelska objekta na površini od čak 320.000 četvornih metara.

Detalji tog projekta uglavnom su bili nepoznati, no osnovana je bila zajednička tvrtka Punta Zlatarac Tučepi, koja je zaključila kupnju turističkog zemljišta u Sutivanu s namjerom gradnje triju novih hotela, do čega do danas nije došlo. Taman u isto vrijeme Andabak je bio najavio i da planira uložiti u Bizovačke toplice, gdje je najavljivao da će rušiti hotel Termia i graditi novi objekt, no taj se posao nije ostvario.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:44