ŠEFICA ECB-a

Sumorne poruke iz Ljubljane: ‘Na inflaciji bi mogli slomiti vrat, Ukrajina i Bliski istok nas uništavaju, a najgora prijetnja tek dolazi!‘

Lagarde kaže da je svako ograničenje, neizvjesnost i bilo kakva prepreka trgovini važna za otvoreno gospodarstvo poput europskog

Europska središnja banka

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Europska središnja banka (ECB) održala je dvodnevno zasjedanje u Ljubljani, tijekom kojega se javnosti na konferenciji za novinare obratila predsjednica ECB-a Christine Lagarde. Ona je u četvrtak poslijepodne poručila kako je ECB trenutačno u procesu "lomljenja vrata" inflaciji. Rekla je da ECB nije postigla "potpunu pobjedu" nad inflacijom, ali da su sve manji cjenovni pritisci pozitivan znak.

"Jesmo li slomili vrat inflaciji? Ne još. Jesmo li u procesu lomljenja tog vrata? Da", poručila je. Prema njezinim riječima, informacije koje su ECB-ovi stručnjaci koji određuju visinu kamatnih stopa primili od njihovog prethodnog sastanka "sve su išle u istom smjeru - prema dolje", kako prenosi The Telegraph.

Lagarde je ukazala da je gospodarstvo eurozone "bilo nešto slabije od očekivanog". Rekla je da je ECB smanjila kamatne stope jer se proizvodnja "nastavila smanjivati", dok su usluge pokazale porast u kolovozu, ali najnoviji podaci ukazuju na sporiji rast. Istovremeno, ulaganja u stambenom sektoru "i dalje padaju", kako je dodala.

Kaže da se za gospodarstvo eurozone očekuje rast inflacije u nadolazećim mjesecima, ali da će ona zatim pasti na cilj od dva posto "tijekom iduće godine". Međutim, istaknula je da su "rizici za gospodarski rast i dalje nagnuti prema dolje". "To bi moglo biti pojačano geopolitičkim rizicima", rekla je, ukazujući na "neopravdani" rat Rusije u Ukrajini i sukob na Bliskom istoku.

image

Christine Lagarde

Jure Makovec/Afp

Christine Lagarde također je upozorila da bi drugi mandat američkog republikanskog kandidata za predsjednika Donalda Trumpa u Bijeloj kući predstavljao rizik za gospodarstvo eurozone, budući da je ECB smanjila kamatne stope po treći put ove godine.

Predsjednicu Europske središnje banke upitali su kako misli da bi povratak Trumpa i njegov plan nametanja carina promijenio izglede za rast i inflaciju u eurozoni. "Trgovina je važan element i kao dio pokretača aktivnosti u budućnosti očito imamo potrošnju i investicije, ali imamo i trgovinu... Svako ograničenje, svaka neizvjesnost, bilo kakva prepreka trgovini je važna za gospodarstvo poput europskog, koje je vrlo otvoreno... Trgovina trguje unutar same sebe, naravno, ali i s ostatkom svijeta... Svako pooštravanje barijera, carina, dodatnih prepreka mogućnosti trgovanja s ostatkom svijeta, očito je loša strana", poručila je.

Čelnica ECB-a rekla je novinarima da je zabrinuta i zbog ekonomskih posljedica "užasavajućeg" velikog sukoba na Bliskom istoku. "Gledamo ekonomske posljedice, a posebno gledamo utjecaj koji bi ovaj sukob mogao imati na trgovinu... Taj dio svijeta vrlo je otvoren za trgovinu i prolazak brodova svih vrsta. Također smo vrlo fokusirani na cijenu nafte na koju se može utjecati".

Rast eurozone bi također mogao biti manji ako se učinak rekordno visokih kamatnih stopa korištenih za suzbijanje inflacije pokaže jačim od očekivanog.

Ovi komentari uslijedili su nakon što je ECB smanjila kamatne stope, ubrzavajući tempo kojim snižava troškove zaduživanja dok se inflacija u eurozoni snižava brže od očekivanog, a gospodarstvo istovremeno slabi, prenosi The Telegraph. ECB je smanjila stope za četvrtinu boda, nakon smanjenja u istoj razini na posljednjem sastanku u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. listopad 2024 23:25