Vjerovnici protiv plana

Sudbina Hangara 18 u rukama Visokog trgovačkog suda

Vlasnik Hangara 18 vjerovnicima je ponudio otpis 50% potraživanja, a povrat preostalog duga tijekom osam godina, s počekom od dvije
Mario Kralj
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Koprivnički Hangar 18 nagrađivanog IT poduzetnika Marija Kralja trenutno je ni na nebu, ni na zemlji nakon što su vjerovnici tvrtke odbacili njegov prijedlog preslagivanja 222 milijuna kuna dugovanja. Naime, kako doznajemo od povjerenika predstečajne nagodbe Hangara 18 Nenada Homara, na rješenje bjelovarskog Trgovačkog suda o odbacivanju plana preustroja koji je ponudio Mario Kralj izjavljena je žalba Visokom trgovačkom sudu, koji još nije donio presudu.

- Dok Visoki trgovački sud ne donese rješenje o izjavljenoj žalbi, rješenje Trgovačkog suda o odbacivanju predstečajne nagodbe koju je ponudio Hangar 18 je nepravomoćno. To je sve što u ovome trenutku mogu reći - poručio nam je Homar.

Prvostupanjsko rješenje

Pokušali smo od Marija Kralja doznati što namjerava ako Visoki trgovački sud potvrdi prvostupanjsko rješenje za Hangar 18, no to nam do zaključenja teksta nije pošlo za rukom. Iz sudskog rješenja o odbacivanju predstečajne nagodbe koju je predložio Kralj proizlazi da će Trgovački sud, nakon što rješenje postane pravomoćno, otvoriti stečaj u Hangaru 18, a da će procedura biti takva, u neslužbenim su nam komentarima potvrdili i odvjetnici sa značajnim iskustvom u predstečajnim postupcima.

- Nakon što su vjerovnici odbacili predstečajnu nagodbu, stečaj je neizbježan, osim u dva slučaja. Trgovački sud ne može otvoriti stečaj unatoč neuspjehu predstečajnog postupka ako je račun tvrtke odblokiran ili ako je dužnik u međuvremenu vratio dugove na temelju kojih mu je blokiran račun - rekao nam je jedan od sugovornika iz odvjetničkih krugova.Račun Hangara 18 jučer je bio odblokiran. S druge strane, Mario Kralj zatražio je predstečaj tvrtke u rujnu 2019., nakon što je Hangar 18 blokiran na ukupan iznos od 170 milijuna i 179 tisuća kuna. Prijedlog nagodbe rađen je na temelju duga od 222 milijuna kuna, a Kralj je vjerovnicima ponudio otpis 50 posto potraživanja, a povrat preostalog duga tijekom osam godina, s počekom od dvije.

Hipoteke

Iako je većina od ukupno 170 vjerovnika Hangara 18 dala potporu predstečajnoj nagodbi, protiv su bili vjerovnici koji drže glavninu duga, odnosno banke, tako da je nagodba srušena. Čak 11 poslovnih banaka prijavilo je potraživanja od Kraljeve tvrtke, a među njima najviše potražuju Addiko (48,6 milijuna), Zagrebačka (34,7 milijuna kuna) i Podravska banka (19,2 milijuna kuna). Pet banaka u ovom predstečaju ima status razlučnih vjerovnika, što znači da su upisale hipoteke na imovinu Hangara na ime ukupnog duga od 32 milijuna kuna. U prijedlogu nagodbe Kralj je naznačio da stečaj predstavlja opciju za vjerovnike u kojoj bi se naplatili u vrlo malom postotku, uključujući i banke s hipotekama na nekretnine, jer tržišna vrijednost imovine, prema istome izvoru, samo djelomično pokriva dug. Kao uzroke ulaska Hangara 18 u predstečajnu dramu njegov je vlasnik naznačio, među ostalim, zaduživanje koje nije praćeno povratom ulaganja i slabu potražnju za jednim od najvažnijih proizvoda i vlastitim brendom tvrtke, pametnim telefonom Noa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:12