VAŽNO ROČIŠTE

Sud u Amsterdamu odbio sve zahtjeve Alketbija, Skupština Fortenove u utorak glasa o preuzimanju Vujnovca!

Tvrtka Pavla Vujnovca trebala bi imati najmanje 54 posto suvlasništva u Fortenovi, a potencijalno i veći udio...

Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Vlasnik kompanije SBK Art LLC Saif Alketbi, kao i osoba koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe pokušali su sudskim putem odgoditi drugu Skupštinu imatelja depozitarnih potvrda Fortenove zakazanu za sutra, 19. prosinca, ali je Okružni sud u Amsterdamu danas odbacio sve zahtjeve sankcioniranog SBK Art-a, priopćili su upravo iz Fortenova grupe.

To znači da će se sutra, prema planu, održati druga Skupština na kojoj će se u trećem pokušaju nesankcionirani vlasnici na čelu s najvećim pojedinačnim dioničarem, kompanijom Open Pass Ltd. Pavla Vujnovca, pokušati riješiti sankcioniranih ruskih suvlasnika koji drže udio od 49,9 posto u krovnoj nizozemskoj kompaniji Fortenova Group TopCo B.V. Ustvari je riječ o modelu u kojem će svih 600 nesankcioniranih suvlasnika dobiti priliku kupiti cijelu Fortenova Group MidCo B.V., uključujući udio koji zajedno drže međunarodno sankcionirane ruske banke Sberbank i VTB.

Tvrtka Pavla Vujnovca trebala bi imati najmanje 54 posto suvlasništva u Fortenovi, a potencijalno i veći udio ovisno o tome na koliko će se povećanje vlasničkih udjela odlučiti ostali nesankcionirani dioničari. Alketbi je, očekivano, takav rasplet događaja pokušao spriječiti sudskim putem, međutim Skupština će se održati sutra kako je i planirano.

image

Pavao Vujnovac

Neja Markicevic/Cropix

"U petak, 15. prosinca održano je ročište pred Okružnim sudom u Amsterdamu u kojem su SBK Art LLC i navodni vlasnik ove kompanije, državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi kao i osoba koja je nedavno stekla depozitarne potvrde Fortenova Grupe, podnijeli različite zahtjeve protiv Fortenova Group TopCo B.V. i drugih stranaka uključenih u predloženu transakciju prodaje Fortenova Group MidCo B.V. U osnovi, tužitelji su tražili odgodu druge Skupštine imatelja depozitarnih potvrda zakazanog za 19. prosinca 2023. godine", objavili su iz Fortenove.

Temeljem tih sudskih zahtjeva Okružni sud u Amsterdamu danas je objavio odluku u sažetom obliku kojom odbacuje sve zahtjeve SBK i drugih. Presuda ukratko znači, pojašnjavaju iz Fortenove, da su propali napori tužitelja da odgodi Skupština imatelja depozitarnih potvrda i da će se Skupština na kojoj će dioničari glasati o predloženoj prodaji MidCo-a održati prema planu, sutra 19. prosinca.

"Na taj način, dosadašnje tzv. obijesno parničenje od strane sankcionirane osobe SBK Art i navodnog vlasnika ove kompanije Saifa Alketbija sada je odbačeno od nizozemskog pravosuđa po četvrti put", poručuju iz Fortenova grupe.

Iz Fortenove dalje ističu da su, osim toga, SBK i drugi uložili žalbu na svoje prethodne neuspješne pokušaje intervencije u korporativnu strukturu Fortenova Grupe Vrhovnom sudu Nizozemske. Dana 15. prosinca 2023. godine glavni savjetnik Vrhovnog suda je u svom mišljenju savjetovao Vrhovnom sudu da odbaci prigovore iznesene u dva žalbena postupka SBK i drugih, čime su potvrđene sve dosadašnje pozicije Fortenova Grupe i ponovno potvrđena pozicija SBK Art kao sankcionirane osobe kojoj je zabranjeno korištenje glasačkih prava. Očekuje se da će nizozemski Vrhovni sud donijeti odluku o ovim žalbama do 31. svibnja 2024. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:39