Spoj Data Linka i Unije

Stvoren jedan od najvećih sustava za accounting i konzalting u regiji, najavili dva milijuna eura ulaganja

Cilj je uz računovodstvene usluge više se posvetiti i razvoju IT i usluga konzaltinga, većinom privatnom sektoru te malim i srednjim poduzećima
Tomislav Urbić

Spajanjem domaće tvrtke Data Linka i slovenske Unije stvoren je jedan od najvećih sustava za računovodstvene i usluge specijaliziranog poslovnog savjetovanja u regiji, koji u tri godine planiraju ojačati ulaganjem dva milijuna eura.

Rekli su to predstavnici dvije tvrtke u četvrtak na online konferenciji za novinare, na kojoj su izvijestili da je spajanje završeno ovih dana, čime je broj zaposlenih u zajedničkom sustavu povećan na oko 250 ljudi, a godišnji prihodi na približno 10 milijuna eura.

Cilj je uz računovodstvene usluge (accounting) više se posvetiti i razvoju IT i usluga konzaltinga tj. informatičkih poslovnih rješenja i poslovnog savjetovanja u regiji, većinom privatnom sektoru te malim i srednjim poduzećima, u što će biti usmjerena ulaganja.

"S Data Linkom vidimo velik potencijal za širenje u regiji, gdje sada sa svime što radimo imamo udjel od oko jedan posto, a kako se tržište i industrija računovodstva sve više mijenja, vjerujemo da će naša dosadašnja iskustva i zajednička ulaganja dovesti do boljeg rezultata", kazao je direktor Unije Miran Pikovnik.

Unija je po njegovim riječima međunarodna tvrtka koja je krenula iz Slovenije 1992. godine kao obiteljski biznis, da bi danas poslovala na 14 tržišta, ostvarujući oko osam milijuna eura prihoda na godinu.

Obiteljski je 1990. pokrenut i Data Link, koji je otpočetka uz računovodstvene usluge imao velik fokus i na IT, rekao je direktor Tomislav Urbić.

Data Link po njegovim riječima na godinu ostvaruje dvije milijuna eura prihoda i zapošljavaju oko 80 ljudi.

I on i Pikovnik uspjeh od spajanja očekuju zbog izazova i promjena koje su pred industrijom računovodstva, a koje su opisali kao novi val sličan onome od prije 20-30 godina kada se ta branša počela okretati kompjuterima, a sada će to biti prema umjetnoj inteligenciji, robotici i automatizaciji te se računovođe više neće toliko baviti unosom i obradom podataka nego više savjetovanjem i potporom klijentima.

To ne znači, kako su naglasili, da računovođe više neće biti potrebni, pogotovo njihova stručna znanja i jer će "uvijek biti poreza koje će trebati obračunati”, ali će se njihova uloga proširiti i na druge segmente, poput prognoziranja i izrade planova.

Na pitanje Hine o promjenama u vlasništvu nakon tog spajanja, Urbić je kazao da će vlasničke udjele Data Linka u Srbiji preuzeti Unija, dok će se u Hrvatskoj te dvije tvrtke spojiti tako da Data Link ima udjel od 51 posto, a Unija od 49 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 22:11