VAŽAN SEKTOR

Studija pokazala: Industrija piva u Hrvatskoj generirala 1,7 posto BDV-a i 1,3 posto radnih mjesta

Industrija piva ostvaruje dvostruko veći udio u BDV-u u odnosu na zaposlenost.

Vukovarsko pivo

 Emica Elvedji/Cropix

Industrija piva generirala je u prosjeku 1,7 posto ukupne bruto dodane vrijednosti (BDV) i 1,3 posto svih radnih mjesta u hrvatskom gospodarstvu, pokazuje studija socioekonomskog utjecaja proizvođača piva na gospodarstvo Republike Hrvatske u razdoblju od 2015. do 2020. godine.

Studija, koju je u suradnji s Udruženjem proizvođača piva, slada i hmelja HGK izradio Ekonomski institut Zagreb (EIZ), ocijenila je ukupni utjecaj, uključujući izravne, neizravne i inducirane učinke, koji je sektor proizvođača piva ostvario u nacionalnom gospodarstvu od 2015. do 2020. godine.

Pokazala je da je 2019. godine pivarski sektor, izravno i neizravno, stvorio 21.718 radnih mjesta, što znači da je na svako radno mjesto u sektoru još oko 12 radnih mjesta neizravno stvoreno u ostatku gospodarstva.

Cjelokupni lanac industrije piva pridonio je ukupnim poreznim prihodima u iznosu od oko 3,5 milijardi kuna te je generirao 4,34 milijardi kuna BDV-a, odnosno 1,69 posto ukupnog hrvatskog BDV-a 2019. godine.

"Rezultati studije pokazali su da je proizvodnja piva nesumnjivo značajna za hrvatsko gospodarstvo, posebice za sektore turizma i ugostiteljstva, a prema produktivnosti, pivarska industrija je iznad hrvatskoga prosjeka te ostvaruje 487 tisuća kuna bruto dodane vrijednosti po zaposlenom, dok je prosjek za hrvatsko gospodarstvo 226 tisuća kuna po zaposlenom", istaknula je pomoćnica ravnateljice EIZ-a Maruška Vizek.

Industrija piva, kako je kazala, ostvaruje dvostruko veći udio u BDV-u u odnosu na zaposlenost.

U promatranom petogodišnjem razdoblju za industriju piva 2020. godina, obilježena pojavom globalne pandemije covid-19 virusa, bila je posebice teška, poglavito zbog jake pogođenosti turističkog i ugostiteljskog sektora, koji čini vrlo značajan distribucijski kanal industrije.

Ipak, industrija piva je u 2020. godini, unatoč pandemiji, izravno i neizravno pridonijela ukupnim poreznim prihodima u iznosu od oko 2,8 milijardi kuna.

Predsjednik Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK Pero Ivanković je izjavio da je studija potvrdila značajnu ulogu koju industrija piva ima u nacionalnom gospodarstvu.

"Sektor piva je u navedenom razdoblju u prosjeku stvorio 1,3 posto svih radnih mjesta, generirao je 1,7 posto ukupne bruto dodane vrijednosti te u državni proračun uplatio 1,81 posto svih poreznih prihoda", istaknuo je Ivanković.

Ti pozitivni rezultati, kako je rekao, upućuju na stabilnost sektora koji je, unatoč tome što je pretrpio znatno veću poslovnu štetu uslijed covid-19 krize u odnosu na prosjek hrvatskog gospodarstva, nastavio štititi radna mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:38