Uskoro još 50.000 komada

Studenti i poslodavci do sada proizveli na tisuće vizira, a sada se uključuje i AD Plastik

Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju
Slaven Damjanović predao je prvu donaciju splitskim liječnicima Pieru Zivkovicu Marinu i Mariu Podrugu
 Duje Klarić / CROPIX

Studentsku inicijativu proizvodnje zaštitnih vizira za bolnice podržale su brojne tvrtke i institucije, dosad je proizvedeno nekoliko tisuća vizira, a uključuje se AD Plastik koji će proizvesti i donirati 50.000 komada, priopćili su u utorak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Ideja koja je krenula od jednog splitskog studenta u samo par tjedana izrasla je u nacionalnu akciju koja je ujedinila volontere, tvrtke i institucije diljem zemlje te na kraju završila serijskom proizvodnjom.

Hrvatski studentski zbor je prije 15-ak dana na svojoj Facebook stranici pozvao studente da se uključe u volontersku proizvodnju zaštitnih vizira koje će donirati medicinskom osoblju. U manje od 18 sati od objave akciji se priključilo 120 studenata, odnosno vlasnici stotinjak 3D printera. Već nekoliko dana kasnije preko 400 printera u 50-ak naših gradova izrađivalo je vizire. Radilo se toliko da je počelo nestajati materijala za printanje, ali inicijativu su jako brzo prepoznale domaće tvrtke, uključile se u akciju i pomogle volonterima.

I HGK je dala obol akciji povezujući studente s tvrtkama kroz Udruženje tekstilne i odjevne industrije HGK. Tako su tvrtke "Pozamanterija - MTČ" i "Odjeća" donirale elastične trake potrebne za dovršavanje vizira pridruživši se kompanijama poput Ericssona Nikole Tesle, Saponije i AD Plastika koje su također sudjelovale u inicijativi.

Od početka inicijative već je nekoliko tisuća vizira otpremljeno u bolnice od Splita do Zagreba, a sada će volonteri prepustiti posao AD Plastiku koji će proizvesti i donirati 50.000 komada diljem Hrvatske, kako bi medicinsko osoblje moglo sigurno raditi svoj posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:38