OBUSTAVA ISPORUKE

Stručnjak za energetiku: Janaf neće propasti, imat će lošu godinu, ali će posljedice po Srbiju biti katastrofalne

Ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS obuhvaćen je sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Zbog rata u Ukrajini, Jadranski naftovod je objavio da prekida isporuku nafte Srbiji jer je ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS obuhvaćen sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Stručnjak za energetiku s MBA studija Ekonomije energetskog sektora Saša Žiković objasnio je za Dnevnik Nove TV kakav utjecaj to ima na Hrvatsku.

Istaknuo je da je ugovoreno 3,2 milijuna tona isporuke nafte od Janafa prema Srbiji.

- Tko ne bi osjetio taj gubitak? Neće Janaf propasti sigurno, ali će imati lošu godinu. Srbija će imati katastrofalne posljedice, napomenuo je Žiković koji smatra da su sve ostale alternative neadekvatne, osim te u Omišlju.

Reporterka Dnevnika Nove TV istaknula je da se spominje proširenje našeg LNG terminala na Krku.

- Profitirat će oni koji su zakupili, a znamo da je deset godina unaprijed zakupljen. To povećanje od 0,6 ili 0,9 ne može ništa značajno promijeniti. Ako će to platiti Europa - odlično. Mislim da nam je ovo jedinstvena prilika da uspijemo s ozbiljnijim projektom, rekao je Žiković za Dnevnik Nove TV i podsjetio na 2016. godinu kada je rečeno da je to tek prva faza.

Druga bi bila kopneni, dosta većeg kapaciteta, rekao je istaknuvši da se brod uvijek može odvezati i preseliti ga.

- Ako vidite da ovdje nije isplativ, rentate ga drugdje. To je bila dobra ideja u tom trenutku jer su sve studije pokazale da to nema smisla. Promijenili su se uvjeti. Da rat prestane danas, vidimo da su se odnosi zahladili između Rusije i Europe, ističe Žiković.

Zaključio je da bismo kopneni terminal mogli dobro izlobirati i na taj način jako dobro profitirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:23