rast cijena

Stručnjaci zabrinuti: Cijene plina na europskim burzama obaraju povijesne rekorde

Stručnjaci smatraju da bi cijena plina u Europi pod određenim uvjetima mogla doseći tisuću dolara za tisuću kubičnih metara
Karta koja prikazuje kuda prolazi plinovod Sjeverni tok 2, s lijeve strane Vladimir Putin i prizori gradnje plinovoda
 Profimedia/panthermedia/sputnik/tass

Velika Britanija ne boji se da će se ove zime suočiti s nedostatkom plina, unatoč naglom rastu cijena energije, ali je zabrinuta zbog rasta cijene plina i drugih energenata, rekao je u parlamentu ministar za poslovanje, energiju i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng.

"Iako je Ujedinjeno Kraljevstvo kao i mnoge druge europske zemlje pogođeno globalnim rastom cijena plina, naša prednost je što imamo puno različitih izvora opskrbe. Imamo više nego dovoljno kapaciteta za podmirivanje potražnje. Ne očekujemo izvanredne situacije s opskrbom plinom ove zime. Pitanje nestašice energenata i mogućnosti da ljudi neće moći zagrijati svoje domove se ni ne razmatraju ", rekao je Quarteng.

Ministar je naglasio kako se neće ponoviti energetska kriza iz 1974. godine, kada se britanskim poduzećima električna energija dobavljala samo tri dana u tjednu.

Suprotne tvrdnje nazvao je "duboko pogrešnima i senzacionalističkim".

Priznao je ipak da rast cijena plina i električne energije izaziva zabrinutost gospodarstva i vlade koja u sadašnjoj situaciji smatra svojom glavnom zadaćom zaštitu interesa potrošača.

Rekordne cijene

Prošle srijede cijena plina na europskim burzama oborile su povijesni rekord, a na svom vrhuncu dosegle su gotovo 970 dolara za tisuću kubičnih metara, ali su potom pale. U ponedjeljak ujutro cijena plina na europskim burzama ponovno je skočila iznad 900 dolara za tisuću kubičnih metara, no zatim je pala nakon vijesti da je norveški Equinor dobio dozvolu za povećanje izvoza plina sa svojih priobalnih polja Oseberg i Troll.

Stručnjaci smatraju da bi cijena plina u Europi pod određenim uvjetima mogla doseći tisuću dolara za tisuću kubičnih metara. Čimbenici koji bi na to mogli utjecati su stanje na tržištu plina u Aziji, vremenske prilike u Europi i termin pokretanja plinovoda Sjevernog toka 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 08:16