Tromi oporavak

Stručnjaci prognoziraju: Snažniji rast njemačkog gospodarstva najranije 2021. godine

Prema trenutno raspoloživim podacima, njemačko gospodarstvo će 'upuzati u novu godinu'
Ilustracija: Tvornica Porschea u Stuttgart-Zuffenhausenu
 Ralph Orlowski / REUTERS

Njemačko gospodarstvo može očekivati snažniji rast najranije 2021. godine, procijenio je u četvrtak njemački Kielski institut za svjetsko gospodarstvo (IfW).

„Prema trenutno raspoloživim podacima, gospodarstvo će 'upuzati u novu godinu'“, rekao je analitičar IfW-a Stefan Kooths.

Teškoće u industrijskom sektoru utječu i na usluge i koče rast u cijelom gospodarstvu, tumači Kooths.

IfW predviđa da će gospodarstvo ove godine porasti slabašnih 0,5 posto. U 2020. rast bi trebao ubrzati na 1,1 posto, te na 1,5 posto u 2021.

Trenutni slabi rast rezultat je recesije u industrijskom sektoru, koji ne koristi sve raspoložive kapacitete a iduće bi godine trebao bilježiti pad ulaganja za 1,1 posto.

Gospodarstvo pritišće slabi izvozni sektor, ključni oslonac rasta u proteklim godinama, a podupire ga domaća potražnja, posebno zahvaljujući graditeljstvu, tumače u IfW-u.

Institut očekuje da će osobna potrošnja u ovoj i sljedećoj godini porasti 1,5 posto, te 1,7 posto u 2021., zahvaljujući mjerama koje podupiru dohotke i snažnijem tržištu rada.

Kooths smatra da vlada ne mora posezati za poticajnim mjerama. „Unatoč trenutnoj slabosti, njemačkom gospodarstvu nisu potrebne poticajne mjere. Glavni su uzrok recesije u industriji vanjski faktori a pogađa područja koja gotovo i ne bi reagirala na veću potrošnju oslonjenu na poticaje“, tvrdi analitičar IfW-a.

Prioritet bi u proračunu po njegovom mišljenju trebala biti ulaganja, uz paralelno ograničenje novog zaduživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2022 23:39