Kvote

Strani radnici: Za prva tri mjeseca 2020. odobreno 81.600 dozvola, za turizam samo 20.000

U Hrvatskoj udruzi turizma predviđaju da im treba između 30.000 i 35.000 stranaca
Ilustracija, strani radnici
 Cheryl Ravelo / REUTERS

Dok cijelo gospodarstvo čeka da napokon zaživi ukidanje kvota za zapošljavanje stranaca, koje bi trebalo stupiti na snagu sljedećeg proljeća, čini se kako ćemo još neko vrijeme svjedočiti “natezanju” Vlade i predstavnika djelatnosti kojima je strana radna snaga najpotrebnija.

Jutarnji list, naime, u posjedu je prve, zasad neslužbene verzije odluke o kvotama za 2020. godinu, koja je prošlog tjedna dostavljena svim dionicima procesa pregovaranja o stranim radnicima. A ona je, opet neslužbeno, izazvala nezadovoljstvo dobrog dijela sektora.

Posebno onog turističkog kojemu je, prema prvoj verziji, namijenjeno 20 tisuća od ukupno 81.600 predloženih kvota, i to većim djelom za novo zapošljavanje, a nešto manjim za sezonski rad. Razlog nezadovoljstva leži u činjenici što je brojka gotovo identična kvotama koje su sektoru na raspolaganju bile i ove godine, ali i u činjenici da će s 2020. Hrvatska biti suočena i s novim okolnostima koje će, zahtijevati znatno veći broj stranaca.

“Mi u turizmu predviđamo da će nam ove godine sve skupa trebati između 30 i 35 tisuća stranaca, želimo li pokriti sve naše potrebe”, izjavio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Ostojić ističe kako je povećanje kvota neophodno zato što se s 1. siječnjem 2020. “otvara” austrijsko tržište rada na kojem više neće biti potrebne dozvole za strance, a što znači da će dobar dio radnika koje su na sezonskim poslovima zapošljavale firme u Hrvatskoj, krenuti preko granice.

“Već sada iz većih hotelijerskih kuća dobivamo informacije kako im je dio sezonskih radnika najavio da od sljedeće godine idu u Austriju koja je relativno blizu, a u kojoj mogu zaraditi veće plaće. Naš prijedlog stoga je da se ide k brojci od 30 tisuća kvota plus dodatnih pet tisuća koje bi se mogle aktivirati diskrecijskom odlukom ministra. Ne želimo se, kao prošle godine, natezati oko brojki te uslijed sezone, u šestom mjesecu, opet čekati na nova odobrenja”, rekao je Ostojić naglašavajući kako hotelijeri već sada moraju početi regrutirati svu raspoloživu radnu snagu.

Sporne kvote, neslužbeno doznajemo od dobro upućenih izvora, zasad predstavljaju samo prijedlog koji je ovih dana poslan na adrese svih zainteresiranih.

“Baš zato je upućen na sve adrese kako bi ljudi iz sektora dali svoje primjedbe i prijedloge. Tek tada će biti napisan i konačni prijedlog koji će ići na usvajanje”, uvjerava nas naš izvor. Osim toga, napominje kako je kvota od 20 tisuća radnika za turizam određena kako bi se premostio period do potpunog ukidanja kvota, koje se, sukladno prijedlogu Zakona o strancima, očekuje u proljeće 2020. godine.

Brojku od 30 tisuća stranih radnika za turizam ovih je dana s turističkog sajma u Londonu komunicirao i ministar turizma Gari Cappelli. Ipak, u Ministarstvu nisu htjeli konkretno komentirati prvi neslužbeni prijedlog kvota koji je manji od očekivanog.

“U ovom trenutku Ministarstvo prati stanje na tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva te u skladu s procijenjenim potrebama te u dogovoru s nadležnim ministarstvom će se definirati broj kvota za sljedeću godinu. Osim toga, Ministarstvo će nastaviti raditi na aktivaciji domaće radne snage kao i provođenju programa namijenjenih promociji zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu te u suradnji s drugim ministarstvima programima i projektima namijenjenim prekvalifikacijama i obrazovanju te razvoju ljudskih potencijala u turizmu”, stoji u njihovom odgovoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 03:45