ODLAZAK UPRAVLJAČKOG KADRA

Strani potpredsjednici Rosnjefta podnijeli ostavke zbog sankcija EU, među njima i Hrvat Željko Runje

Očekuje se da će odlazak rukovoditelja i pooštravanje sankcija Zapada usporiti rast Rosnefta i otežati razvoj novih nalazišta

Željko Runje (arhivska fotografija)

 Sharifulin Valery/Tass/Profimedia/Sharifulin Valery/Tass/Profimedia

Pet stranih potpredsjednika Rosnjefta podnijeli su ostavke zbog sankcija Europske unije koje europskim građanima ili Rusima koji žive u EU zabranjuju da rade u toj najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji, prenosi Reuters izjave šest izvora upoznatih s tim pitanjem.

Jedan od potpredsjednika koji su podnijeli ostavku je i Hrvat Željko Runje, dosad najviše pozicionirani hrvatski državljanin u svjetskoj naftnoj industriji. Kako tvrdi Reuters, Runje i ostala četiri potpredsjednika - Didier Casimiro, Eric Liron, Avril Conroy i Otabek Karimov - napustili su Rosnjeft na vlastiti zahtjev nekoliko dana prije novih sankcija EU, uvedenih zbog ruskog napada na Ukrajinu, a koje su stupile na snagu 15. svibnja.

Sva petorica pridružila su se ruskoj državnoj tvrtki 2012. ili početkom 2013. godine, nakon što je Rosnjeft preuzeo drugu veliku rusku naftnu kompaniju TNK-BP, te na taj način postao najveća svjetska naftna kompanija čije dionice kotiraju na burzi. U međuvremenu tu titulu je preuzeo saudijski Saudi Aramco.

Dolazak stranih menadžera u Upravu Rosnjefta bio je dio strategije Igora Sečina, čelnog čovjeka kompanije i bliskog suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, da zapošljavanjem stranih menadžera i korištenjem najbolje zapadne tehnologije i stručnosti parira velikim zapadnim naftnim kompanijama, poput američkog Exxon Mobilea.

Jedan od prvih takvih kadrovskih pojačanja bio je upravo Hrvat Runje, koji je ranije vodio vodio upravo rusko poslovanje Exxon Mobilea, a inače ga se u industrijskim krugovima smatra jednim od vodećih svjetskih stručnjaka na polju "offshore" istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Runje, koji ima i američko državljanstvo, je rođeni Sinjanin koji je nakon završetka fakultetskog obrazovanja u SAD-u karijeru gradio u tamošnjojj naftnoj industriji.

image

Zgrada Rosnjefta u Moskvi

Kirill Kudryavtsev/Afp

Po sličnoj logici tada su se Rosnjeftu pridružili i ostali - sad već bivši - potpredsjednici. Casimiro, rođen u Belgiji, bio je ključna osoba za trgovinu Rosnjeftovom naftom i naftnim derivatima, Liron rođen u Francuskoj i Conroy porijeklom iz Irske su bili odgovorni za unutarnje usluge i razvoj maloprodajnog poslovanja, dok je Uzbek Karimov blisko je surađivao s Casimirom kao potpredsjednik za trgovinu i logistiku.

Inače, Casimiro i Runje su temeljem svojih funkcija u Rosnjeftu krajem ožujka bili podvrgnuti sankcijama Velike Britanije. Kako više ne obnašaju te funkcije za očekivati je da će te sankcije sad biti stavljene van snage.

S obzirom na važne funkcije koje su obnašali u Rosnjeftu, direktori zapadnih naftnih tvrtki, kao i stručnjaci i poznavatelji prilika u ruskoj naftnoj industriji - s kojima je Reuters razgovarao - procjenjuju da će odlazak ključnih menadžera i pooštravanje sankcija Zapada, usporiti rast Rosnjefta i otežati razvoj novih nalazišta, uključujući vodeći projekt Vostok Oil u Istočnom Sibiru, jedan od najvećih projekata ruske naftne industrije od raspada Sovjetskog Saveza.

Inače, osim pet potpredsjednika, Rosnjeft je ostao i bez dva člana Nadzornog odbora nakon što su ostavke na pozicije u tom tijelu podnijeli Nijemci Gerhard Schröder i Matthias Warnig. Prema Rosnjeftovom priopćenju, bivši njemački kancelar Schröder - koji se našao pod rastućim međunarodnim pritiskom otkad je Moskva pokrenula invaziju Ukrajine u veljači - izvijestio je kompaniju da je za njega nemoguće da produži svoj mandat u odboru. Njegova ostavka dolazi tek nekoliko dana nakon što je Europski parlament pozvao je da ga se stavi na crnu listu ako ne napusti nadzorni odbor Rosnjefta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2023 00:34