Štrajkaške trzavice

Štrajk u Uljaniku se nastavlja, ali ne vrijedi za radnike na kruzeru australskog bogataša

Radnicima kooperantskih poduzeća koji rade u Uljaniku Štrajkački odbor nije zabranio rad
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Nakon susreta u Zagrebu s predstavnicima Ministarstva gospodarstva, štrajk u Uljaniku se nastavlja, a kako je objavio Štrajkački odbor na čelu sa sindikalistom Borisom Cerovcem, on ne obuhvaća i radnike koji rade na polarnom kruzeru australskog bogataša Glena Moroneyja oko čega su u Uljaniku bile trzavice početkom tjedna.

- Sukladno zakonskim odredbama Štrajkački odbor može najaviti štrajk samo u poduzećima u kojima sindikati djeluju, odnosno gdje je provedena zakonska procedura. Stoga radnicima kooperantskih poduzeća koji rade u Uljaniku Štrajkački odbor nije zabranio rad, poručio je Štrajkački odbor dodajući da se radnika ne može prisiliti na štrajk. Poručuju radnicima da nije pronađen model za isplatu razlike u plaćama za rujan i listopad.

- Gospodin Glen, vlasnik kruzera, nudio je potrebna sredstva za podmirenje plaća uz jamstvo Države, što je odbijeno. Od Ministarstva smo zatražili da se s problemom upozna predsjednik Vlade, uz naznaku da ćemo, ako nam se zajamči isplata plaće, odmah prekinuti štrajk. Dok čekamo odgovor, Uprava Uljanika traži mogućnost po bankama i drugim pravnim subjektima, poručili su. Kažu i svojim radnicima da za vrijeme štrajka mogu uzeti neplaćeni dopust i kroz razne izvore zarađivati novac za egzistenciju.

-Takva mogućnost postoji do isplate plaće, kažu. Oni koji štrajkaju na radnom mjestu, mogu iz brodogradilišta otići u 13 sati. Štrajk je u pravilu neplaćen, a Štrajkački odbor veli da će naknadno s poslodavcem razgovarati o mogućnosti plaćanja vremena provedenog u štrajku. Štrajkački se odbor osvrnuo i na plan restrukturiranja koji je dorađen. U novi plan ukalkulirana je gradnja 4+1 broda (kruzer) koje bi u Uljaniku trebao graditi Moroney.

- Program bi trajao 4+1 godinu. Problem je u odabiru strateškog partnera Kermas Energije koji nam ne ulijeva povjerenje. O našim opažanjima upoznato je Ministarstvo koje nas je uvjeravalo da u ovom trenu nemamo drugog strateškog partnera. Nema ga ni Vlada RH, a bez njega program restrukturiranja neće biti prihvaćen os strane Europske komisije, poručio je Uljanikom Štrajkački odbor svojim radnicima. Zatražio je od Ministarstva novi pristup rješavanje krize u najvećem hrvatskom brodogradilištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:39